I sin utblick för 2023 skriver Svensk Försäkring att den högsta inflationen på 30 år stökar till det rejält i ekonomin med höjda räntor och lägre tillväxt.
En annan trolig effekt är att arbetslösheten stiger och att en större andel av lönerna hamnar under 7,5 inkomstbasbelopp, vilket i sin tur leder till lägre premiebetalningar till tjänstepension.
Svensk Försäkring skissar en dyster utsikt för 2023 i sin årliga rapport om omvärldstrender. Det syns inte minst i en så kallad inverterad räntekurva, som betyder att korta räntor ligger högre än långa räntor. Senast det inträffade var 2007, innan den senaste globala finanskrisen.
2021 noterade svenska försäkringsbolag en totalavkastning på i genomsnitt 16 procent, vilket var den högsta nivån på 20 år.
För 2022 kommer totalavkastningen att landa på lägre än minus 10 procent i genomsnitt, kanske minus 11-12 procent, vilket blir det sämsta resultatet på 20 år.
Under den senaste 20-årsperioden har den genomsnittliga totalavkastningen per år varit 7,4 procent.
Svensk Försäkring konstaterar dock att bolagen fortsatt är välkonsoliderade och klarar en utdragen period med hög inflation och högre räntor. De som drabbas värre är försäkringstagarna, som kan se fram emot högre försäkringspremier och lägre pensioner.
Svensk Försäkring ägnar ett av fyra avsnitt i rapporten åt det osäkra politiska läget och önskvärda regelförändringar. Branschorganisationen stödjer kraven på att kunna pausa sitt uttag av tjänstepension och att pensionsavgiften återställs till den skisserade, men aldrig lagfästa nivån på 18,5 procent.
Organisationen tycker också att det vore värt att utreda förslag om att en större andel av pensionsavgiften överförs till premiepensionen än nuvarande 2,5 procent. Och så upprepar Svensk Försäkring sitt förslag till ökat privat pensionssparande genom att införa en 20-procentig statlig matchning till privat sparande för pensionsändamål.
Den känner vi igen; "För övrigt anser jag att Karthago bör förstöras", som Cato den äldre tjatade i sina tal, ett par hundra år före Kristus.
/ Ola Hellblom