Tjänstemän som under 30 års tjänst i staten (vid särskilda gärningar kan det räcka med 25 år) har möjlighet att få utmärkelsen "För nit och redlighet i rikets tjänst".
Det är då en guldmedalj präglad i 23 karats guld, som väger 11 gram och har en diameter av 27,5 millimeter. Den kan också bytas ut mot glasskålar eller konsthantverk enligt en särskild lista.
Men myndigheter som har planer på att förära anställda medaljen har ibland svårt att räkna ut hur lång tid som medarbetarna har jobbat i rikets tjänst. Detta eftersom de redligt utförda uppgifterna kan ha utförts på flera myndigheter och det kan förekomma såväl pensionsgrundande anställningar och sådana som inte varit det.
Myndigheterna vänder sig ofta till statens tjänstepensionsverk, SPV, för att få underlagen men flera myndigheter uppger att beräkningen av arbetstagares anställningstid hos staten vid handläggningen av medaljkriterierna är komplex och tidskrävande.
Det har regeringen nu tagit fasta på och ger SPV i uppgift att utreda reglerna för att göra det lättare att räkna ut hur länge nitiska och redliga medarbetare faktiskt jobbat i rikets tjänst. SPV får ganska fria händer och får även föreslå författningsändringar, om man ser behov av det.
Uppdraget gavs av civilminister Erik Slottner och han vill ha SPV:s förslag till förenklingar senast den 30 juni 2023.
Fotnot: En medalj med inskriptionen "Hedersbelöning för nit och redlighet i rikets tienst" föreslogs år 1803 av Generaltullarrendesocieteten som belöning för tulltjänstemän.
Den godkändes av Kungl. Maj:t den 20 maj samma år, men den första kända utdelningen skedde först 1830, då som en silvermedalj av 8:e storleken.
Den 1 juli 1947 fastställdes att medaljen endast skulle delas ut i guld av 6:e storleken.
Tidigare hade den funnits i fyra olika storlekar varav tre av guld och en av silver. Genom ordensreformen 1973 beslutade riksdagen att medaljen skulle vara den enda utmärkelsen att utdelas för statlig tjänst.
Källa Wikipedia