Finansinspektionen har i en rapport granskat hållbarhetsinformationen i 19 försäkringsföretag och 15 tjänstepensionsföretag.
Granskningen har handlat om hur väl företagen uppfyller den nya EU-förordningen om hållbarhetsrelaterade upplysningar (SFDR) och den nya taxonomi-förordningen som träder i kraft från 1 januari 2023.
Syftet med dessa EU-regleringar är att kunden själv ska kunna bilda sig en uppfattning om hur hållbarhetsrisker kan påverka avkastningen i sparandet och hur olika sparalternativ kan bidra till en hållbar utveckling. En klar majoritet av svenska sparare säger att detta är en viktig faktor när de ska välja sparalternativ.
FI konstaterar att det främst finns skillnader mellan hur företagen hanterar upplysningskraven när de erbjuder produkter där kunden själv väljer investeringsalternativ, det vill säga i fond- och depåförsäkring.
De flesta företag som erbjuder fond- och depåförsäkring, saknar konkret information om hur de integrerar hållbarhetsrisker i sina investeringsbeslut och i sin information inte heller beaktar negativa konsekvenser av detta. Som skäl anger dessa företag att det är kunderna som gör investeringsvalen.
De företag som granskats bedömer att 68 procent av deras produkter främjar hållbara egenskaper och därför omfattas av SFDR. EU-kommissionen har i april i år fastställt en delegerad förordning till SFDR med tekniska standarder som ska tillämpas från 1 januari 2023. Då börjar även den nya taxonomiförordningen att gälla, som bland annat innehåller kriterier för när en ekonomisk verksamhet ska anses vara miljömässigt hållbar.
/ Ola Hellblom