Nordnet, som lobbat hårt för att ytterligare förenkla flyttmarknaden var i går, den 20 december, inbjudna till Finansdepartementet.
Det man ville diskutera kravet på att tidigare arbetsgivare ska godkänna flytt av fribrevslagda försäkringar vid byte av försäkringsgivare.
- Vi är av åsikten att kravet stammar från en tid när arbetsmarknaden såg mycket annorlunda ut, jämfört med idag. Vi är numera mer flexibla och byter arbetsgivare oftare. Kravet på underskrift passar illa när vi går från förmånsbestämda till premiebestämda pensioner. Dessutom utnyttjas kravet på godkännande dessvärre av stora pensionsjättar för att förhala, krångla till och försena flyttar, säger Frida Bratt, sparekonom på Nordnet i en kommentar.
Nordnet lobbar för ett slopande av kravet på före detta arbetsgivares underskrift för i första hand fond- och depåförsäkringar inom den individuella tjänstepensionen.
- På mötet passade vi återigen på att peka på vårt förslag om en komplett pensionsportal, med standardiserade och digitala flyttprocesser, som omöjliggör för stora pensionsjättar att ducka den digitala utvecklingen och sätta krokben för sparare som vill flytta till bättre villkor, säger Frida Bratt.
Några exempel på de problem som uppstår med underskriftskravet listades också av Nordnet. Här är några exempel:
Pensionsbolaget kräver underskrift av behörig firmatecknare, även i fall av exempelvis konkurs eller likvidation och någon sådan firmatecknare som kan signera inte finns. Då stannar hela flyttprocessen av.
Ett annat exempel är att avgivande bolag inte nöjer sig med att hela styrelsen ska underteckna och att det inte är tillräckligt att behörig firmatecknare signerar.
Andra exempel handlade om mer praktiska frågor där Nordnet noterat att digitala flyttblanketter inte godkänns, att svarstiderna är långa och att den som vill flytta avkrävs ständiga kompletteringar av ansökan, något som gör att kunderna tröttnar och att flyttar därmed inte blir av.
Som vi tidigare berättat har den här frågan adresserats tidigare, bland annat i en utredning från 2012, där enhetschefen Tord Gransbo vid Finansdepartementet utredde frågan och lämnade förslag till ny lagstiftning. Han var för övrigt med på mötet med Nordnet igår.
- Vi har förutom Nordnet även träffat Svensk Försäkring med medlemsföretag och Svenska Försäkringsförmedlares förening med medlemmar, när det gäller flytträttsfrågan. Vi vill ha en allsidig belysning av frågan, innan vi går vidare, säger Tord Gransbo till Pensionsnyheterna.
Att försäkringsbolag som agerar i flyttbromsande riktning är knappast att förvånas över. De vill naturligtvis inte lämna ifrån sig kapital som kan generera framtida intäkter. Ofta till förmånliga avgifter, sett ur försäkringsgivarnas perspektiv. Ofta ligger det en försäkringsavgift på 0,65 procent av kapitalet som numera nollats i de flesta bolagen vid nyteckning.
För arbetsgivarna finns ibland anledning att hålla emot flyttar. Tidigare anställda som har sina fribrev kvar kan användas i förhandlingar vid upphandlingar av pensionsplaner. Då kan fribrevshavarnas kapital bidra till att ge arbetsgivarna bättre villkor för sig själva och nuvarande anställda.
Många av storföretagen med bra upphandlingskapacitet kan också anföra att det de erbjuder såväl anställda som fribrevshavare bra och trygga produkter och att det därför inte finns skäl att släppa iväg dem till någon annan.
Det har gått tio år sedan Tord Gransbos utredning lades fram och flytträtten har förenklats en hel del sedan dess och flyttarna ökar snabbt.
Frågan är om den nuvarande regeringen väljer att ta ett nytt grepp om frågan om underskrift från arbetsgivare. Vem vet, kanske kan man ge flyttlobbyisterna en julklapp i form av ett löfte om en utredning eller en Ds, som kan leda fram till en lösning som inte ligger ytterligare tio år in i framtiden.
- Känslan från mötet var positiv, vi mötte en förståelse för den problematik kravet på före detta arbetsgivares underskrift medför, sammanfattar Frida Bratt för Pensionsnyheterna.