Svenskarna har under snart 20 år fått lära sig att det lönar sig att arbeta mycket, länge och helst tjäna mycket pengar det ger bingo för den framtida pensionen. Men det är inte sant. Åtminstone inte för en majoritet av pensionärerna.
Det här var något som Pensionsmyndighetens Generaldirektör Daniel Barr påpekade i en debattartikel i DN i november som då skrev:
"När mer än fyra av tio pensionärer och fler än hälften av alla kvinnliga pensionärer saknar den tänkta kopplingen mellan arbete och pension kan man på goda grunder ifrågasätta om livsinkomstprincipen fortfarande är en grundläggande princip för vårt pensionssystem."
Men siffran fyra av tio är alldeles för försiktig. Om man betänker att man numer bara kan få garantipension från 66 års ålder så är det ca hälften av alla pensionärer över denna ålder som har garantipension. Om man därtill lägger till Inkomstpensionstillägget som är ett "prestationsfritt" bidrag som kraftigt bidrar till höga marginaleffekter (över 100 procent) när det trappas av så är det ytterligare 15 procent av pensionärerna som kan räknas till dem som avviker från livsinkomstprincipen, när det gäller de allmänna pensionerna.
Tittar man även på att det finns ett tak på 7,5 inkomstbasbelopp för intjäningen av allmän pension där lönedelar över detta tak inte påverkas av livsinkomsten så är det mer än åtta av tio som inte fullt ut omfattas av livsinkomstprincipen.
Se där en fråga som Pensionsgruppen kan få samlas och diskutera. Livsinkomsten har ju varit något som värnats ända sedan ATP infördes, men som med åren har kommit att urholkas kraftigt.
Det i sin tur lär leda till diskussioner, precis som Barr påpekar i sin artikel, om det är läge att införa ett grundpensionssystem, en ny folkpension, lika för alla. Då skulle man kunna låta tjänstepensionerna vara den del som ger pensionsrätt/pensionskapital för de överskjutande delarna.
Det skulle förenkla de komplicerade beräkningar som Pensionsmyndigheten måste göra varje år. Visst, det skulle leda till ramaskri, om man höll kostnaden för systemet oförändrad, eftersom vissa individer skulle få mer än andra men det skulle knappast leda till några astronomiska skillnader.
Alternativt skulle man kunna ha "raka rör" i systemet krona för krona. Det var ju så politikerna marknadsförde systemet när det skissades på 90-talet.
Men här gjorde man undantag och lindringar. En var riktad mot viktiga LO-grupper och kom att kallas "bananen" efter utseendet på den korrigerade kurvan.
Centerpartiets ledamot i dåvarande genomförandegruppen, Åke Pettersson, konstaterade att det skulle vara för tufft mot vissa grupper av låginkomsttagare och yttrade "raka rör i botten kräver ett hjärta av sten".
I skrivande stund finns det inget besked om något nytt datum för möte i Pensionsgruppen som regeringen sagt sig värna.