NYHETSARKIVET
27 jan 2023 14:38
TCO debatterar livsinkomstprincipen – kräver handling från Anna Tenje
Under några dagar har TCO, med ordförande Therese Svanström, tidigare ledamot (S) i Pensionsgruppen, försökt få igång debatten kring det faktum att livsinkomstprincipen i pensionssystemet eroderat.

Som Pensionsnyheterna noterat så är det bara 15 procent av pensionärerna som fullt ut kan sägas omfattas av principen. Hon kräver att socialförsäkringsminister Anna Tenje (M) ska rätta till de "obalanser" som finns och som gör att det blivit allt mindre skillnad mellan dem som jobbat ett helt arbetsliv och de som inte gjort det.

"Pensionen ska återspegla livsinkomsten. Men med tilläggen som gjorts utanför pensionssystemet lönar det sig nu allt sämre att ha arbetat ett helt arbetsliv", skriver hon och påpekar att de två höjningarna av garantipensionerna gör det blivit mindre lönsamt än tidigare att ha jobbat ett helt arbetsliv.

Garantipensionerna har höjts för 2023 för att matcha inflationen. Till det kommer den "extra" höjningen som riksdagen fattade beslut om i somras plus höjningarna av bostadstillägget.
Det har enligt Svanström höjt garantipensionerna med 20 procent medan inkomstpensionerna, för dem som jobbat ihop till pensionen, räknas upp med tre procent.
Kort sagt, det har blivit mer lönsamt att inte ha jobbat, under de rådande omständigheterna.

"Att det lönar sig allt mindre att ha arbetat och betalat skatt innebär inte bara att pensionerade poliser och sjuksköterskor får mindre att röra sig med. Det skadar tilltron till pensionssystemet och kan minska viljan att betala skatt. Det kan inte ha varit syftet med att stärka garantipensionen", skriver Therese Svanström i Aftonbvladet och tillägger:

"Lösningen är inte att sänka garantipensionen, utan att stärka pensionssystemet. För det krävs bland annat mer pengar in till pensionssystemet, genom en höjd avgift. Och när det finns ett överskott ska det delas ut till dagens och morgondagens pensionärer", skriver hon och kräver att Anna Tenje ska ta tag i problemet.

Anna Tenje har svarat i en replik i Aftonbladet där det ganska tydligt framgår att hon i praktiken delar TCO:s syn på livsinkomstprincipen och problemen som uppstått med det som kallas respektavståndet. Men hon betonar istället att det är socialdemokraterna som tillsammans ställt till problemen i och med att man tillsammans med vänsterpartiet gjorde uppgörelser utanför Pensionsgruppen.

"På grund av de uppgörelser som skedde utanför pensionsgruppen, bland annat den där Socialdemokraterna kom överens med Vänsterpartiet, har samarbetet inte fungerat så bra som det skulle kunna göra".

Det här är något som hennes företrädare som socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi (S) har ett stort ansvar för eftersom han framgångsrikt lyckades trumfa igenom inkomstpensionstillägget och fick alla partier i gruppen att ställa sig bakom tanken utan tydliga brasklappar.

Tenje skriver vidare:

Regeringen för samtal med samtliga partier i riksdagen om pensionerna och hur vi på bästa sätt ska värna de grundläggande principerna och bygga pensionssystemet starkt och stabilt”, skriver hon.

Svaret från TCO kom några dagar senare.

I en replik skriver TCO att inkomstpensionstillägget, som är ett prestationsfritt bidrag som alla partier i Pensionsgruppen ställde sig bakom, alltså även moderaterna. Hon nämner vidare att mer än hälften av pensionärerna över 66 år under 2023 kommer att få garantipension och undrar:

”Finns ursprungstanken om ett pensionssystem som ska vara livsinkomstbaserat kvar när inte ens hälften av befolkningen omfattas av den principen?”

Hon varnar för att om den nuvarande ordningen i systemet blir kvar så finns det stor risk att människor anpassar sig till den nu uppkomna situationen och ställer in sig på att det inte lönar sig att jobba och därför inte väljer att förlänga sina arbetsliv.

Att partierna i Pensionsgruppen kan bli överens om att man gillar livsinkomstprincipen råder det ingen tvekan om. Problemet är partierna som står utanför gruppen och som inte ställer upp helhjärtat bakom livsinkomstprincipen. Ett av dessa partier, Sverigedemokraterna, ingår i regeringsunderlaget och de måste man ha med sig på vagnen om man ta hand om det som TCO kallar "obalanser".

Till det kommer att Sverigedemokraterna tycker att Pensionsgruppen bör avvecklas, en syn som delas av vänsterpartiet.

Regeringen har ju bundit sig vid masten genom att i Tidöavtalet slå fast att man ska bjuda in alla partier till diskussioner om pensionssystemet och då är det minst sagt svårt att tro att samtliga kan enas om några principer alls.

Pensionsnyheterna i Sverige AB
Rapsgatan 1
118 61 Stockholm
info@pensionsnyheterna.se
www.pensionsnyheterna.se
Orgnr: 559339-5907