När försäkringsbolagen skulle lämna offerter i Collectums upphandling till ITP fanns det ett giftpiller med. Det innebar att försäkringsbolagen erbjöds en "möjlighet" att sänka priserna på gamla avtal.
Giftet bestod i att offerten i den delen innebar att de var tvungna att genomföra sänkningen oavsett om de senare skulle väljas ut för den nya avtalsperioden. Den offert man lämnade var alltså bindande i den delen. Risk fanns alltså att man frivilligt sänkte priser på gamla produkter utan att få något i gengäld, i form av nya premier som ett valbart alternativ.
- Alla offertingivare för fondförsäkring har offererat förbättringar i äldre bestånd och kommer därmed att i större eller mindre utsträckning att få pluspoäng i utvärderingen, uppger Collectums Pehr Östberg för Pensionsnyheterna.
Det som nu hänt är att ITP-nämnden fattat beslut om att tillåta att bolagen får (Sic!) sänka sina priser från och med den 31 maj 2023.
- Lejonparten av de ändringar bolagen velat göra godkänns, dock inte allt, uppger Östberg.
Till saken hör att bolagen, när de lovar att sänka sina priser, inte vet hur det påverkar deras möjligheter att komma med som försäkringsgivare i upphandlingen. Collectum har bara hävdat att det ger "pluspoäng" i utvärderingen av anbuden men vilken "valuta" pluspoäng räknas i har Collectum inte berättat.
Idag på förmiddagen har de olika bolagen fått reda på vilka förändringar som ITP-nämnden godkänt och då är det bara och att gå hem och räkna med hur mycket löpande intäkter man kommer att förlora.
Troligen är det främst prissänkningar på entréalternativet i fondförsäkring som kommer att spela in. Majoriteten av de ITP-försäkrade brukar fastna för det alternativet och gör inga egna val, något vi känner igen ifrån andra valplattformar.
Som exempel kan nämnas att hälften av premiepensionskapitalet, omkring 1 000 miljarder kr ligger ju i AP 7 Såfa, något som visar på att det är många som inte vill vara aktiva i sina fondval.
De prissänkningar som bolagen utlovat och som nu spikats av ITP-nämnden berör flera olika upphandlingar och här kan bolagen ha valt att göra olika avgiftssänkningar, beroende på bestånden.
- Det är ett antal fondförsäkringsgivare som gör en rad justeringar i bestånd före år 2007, 2007, 2010, 2013 och 2018, uppger Pehr Östberg.
Någon information om vilka bolag som lovat sänka sina priser och hur mycket har Collectum inte publicerat. Man nöjer sig med att det handlar om det lite svepande beskedet att dat handlar om miljontals kronor. De räknar med att bolagen själva ska berätta det för sina kunder.
- Det som antagligen händer är att bolagen själva går ut och berättar hur de förbättrar för sina egna kunder. Jag anar att de inte kommer berätta att förbättringarna är sprungna ur att Collectum gav dem en morot i upphandling av ITP 2023. Det är mot den bakgrunden rimligt att Collectum då berättar varför förbättringarna görs. Det behövdes en morot för att det skulle hända, säger Pehr Östberg.
Det finns uppenbarligen en hel del prestige i Collectums upphandling. Kommunikationsstrategin ger ju avtalsparterna nåt att skryta om och därför är man noga med att berätta vem det var som fick igenom avgiftssänkningarna, genom att ta in giftpillret i upphandlingsunderlagen.