Strejkaktionerna och demonstrationerna i Frankrike kommer att återupptas i morgon den 31 januari på grund av regeringens planer på att höja pensionsåldern. I helgen uppgav premiärminister Elisabeth Bourne att planerna på höjningen från 62 till 64 års ålder från 2030 inte kommer att vara förhandlingsbart, men regeringen har öppnat för att andra delar av den långbänkade reformen kan diskuteras.
Efter storskaliga strejker den 19 januari, där mer än en miljon människor gick ut på gatan i protest, har den franska regeringen föreslagit att det kan finnas vissa aspekter av pensionsreformerna som skulle kunna förhandlas om, men höjningen av pensionen ålder är inte en av dem. Reformen har stöd av en majoritet i Generalförsamlingen men det betyder inte med automatik att man har stöd av en majoritet i opinionen.
Fackförbunden har nu meddelat att ytterligare strejkaktioner kommer att äga rum den 31 januari och uppmanat ett ännu större antal personer att delta. Stora störningar på offentliga tjänster förväntas, inklusive kollektivtrafiken.
Den föreslagna reformprocessen för pensionsåldern blir successivt infasad och är planerad att starta i september 2022 och nå 63 år och tre månader 2027 och nå målåldern på 64 år 2030.
Vid sidan av höjningen av pensionsåldern presenterades flera andra förslag som en del av reformerna. Den arbetstid som krävs för att få full pension kommer att öka från 42 år till 43 år och en garanterad minimipension kommer att införas. Den är, med svenska mått mätt generös och innebär att staten ska garantera minst 85 procent av minimilönen för nya pensionärer. Minimilönerna i Frankrike är införda genom lagstiftning, det är alltså inte som i Sverige där arbetsmarknadens parter hanterar frågan om minimilöner.
Offentligt anställda i psykiskt eller fysiskt krävande jobb kommer att behålla rätten att gå i pension tidigare än den bredare arbetskraften, men deras pensionsålder kommer att stiga i samma takt som gäller för dem som inte har tunga eller slitsamma jobb.
Regeringen har dessutom meddelat att de särskilda pensionsåldrar för järnvägsarbetare och vissa andra grupper ska mönstras ut.
En fullständig debatt om lagförslaget kommer att äga rum i nationalförsamlingen den 6 februari. För att hälla grus i processmaskineriet har motståndarna till reformen och det liggande lagförslaget lagt fram 7 000 förslag ändringar i ett försök att bromsa framstegen och göra långbänken längre.