NYHETSARKIVET
31 jan 2023 15:46
Brittiska myndigheter vill ge tjänstepensionssparare bättre produkter
Det brittiska arbetsmarknadsdepartementet, Department for Work and Pensions, (DWP) har gått ut med en remiss med förslag på policyändringar för att avslöja, bedöma och jämföra Value for Money, VfM i tjänstepensions systemen på landets arbetsplatser.

Syftet är att man i förlängningen ska se till att spararna får bättre värde på sitt framtida tjänstepensionskapital genom att öka transparensen och kvaliteten i de produkter de erbjuds att spara i.

Samrådet handlar om hur man från myndigheter och marknad ska kunna införa - nyckelmått, standarder och dataupplysningar för avgiftsbestämda pensionssystem för att öka möjligheterna för sparare att förbättra avkastning och minska avbränningar som urholkar sparandet.

Ministern för arbete och pensioner Mel Stride och pensionsminister Laura Trott kommenterade lanseringen av samrådet så här:

"Efter framgången med automatisk anslutning (auto-enrolment) sparar nu rekordmånga hårt arbetande människor till sin pension. Det är mycket viktigt att de har förtroende för att deras pension ger valuta för pengarna."

Stride och Trott sa att det var en nyckelprioritet för regeringen att driva ett långsiktigt fokus på valuta för pengarna inom pensionssektorn.

"Att se till att pensionssystem ger valuta för pengarna betyder inte bara låga kostnader och avgifter. Det betyder också att spararna får bra värde på sina investeringar och får en servicenivå av hög kvalitet.

Här finns en parallell till Sverige där en begränsad, men ändå stor del av pensionsmarknaden, utsätts för liknande åtgärder genom den nybildade Fondtorgsnämnden.

Den har ju till uppgift att handla upp fonder till premiepensionen just i syfte att förbättra möjligheterna till bra avkastning till för spararna rimliga kostnader och samtidigt minska riskerna för bedrägerier.

I det brittiska initiativet handlar det dock inte om något statligt system utan här är det privata tjänstepensionssystem som man vill sätta press på.

"En förbättring av tillgängligheten och transparensen för information och data om dessa nyckelfaktorer kommer att göra det möjligt för system att jämföra och förbättra det övergripande värdet för pengarna de ger, vilket driver konkurrensen över hela marknaden. Dessutom kan det förbättra prestandan och hjälpa till att driva konsolidering genom att ta bort underpresterande system från marknaden”, heter det i kommunikationen från de tre myndigheter som övervakar pensionsmarknaden i Storbritannien. De är, förutom DWP, The Pensions Regulator och Financial Conduct Authority.

David Fairs, chef för the Pensions Regulator sammanfattade läget så här:

"DC-sparare förlitar sig på att pensionssystemet fungerar så gott det bara kan under deras sparandes livstid - varenda krona räknas. De allra flesta sparare väljer inte och engagerar sig inte i sina pensioner, och systemet drivs av tröghet från pensionsspararnas sida."

Bland förslagen finns ingripande åtgärder som att införa avgiftstak och skapa system för att göra det möjligt att hantera små slattar av fribrev på ett kostnadseffektivt sätt.

"Det här föreslagna ramverket kommer att möjliggöra jämförelser mellan olika systems kostnader och avgifter, investeringsresultat och servicestandarder. Underpresterande system som inte klarar av att göra förbättringar kommer sannolikt att lämna marknaden och därigenom förbättra dess effektivitet.”, sa David Fairs.

Se där nåt att följa i avvaktan på att Collectum berättar vilka bolag som blir valbara i den nya upphandlingen till ITP-planen. Och om den nya upphandlingen de facto ger more bang för the buck.
Pensionsnyheterna i Sverige AB
Rapsgatan 1
118 61 Stockholm
info@pensionsnyheterna.se
www.pensionsnyheterna.se
Orgnr: 559339-5907