År 2020 var det 416 000 personer över 65 år som kombinerade jobb och pension. Var fjärde man och var sjätte kvinna över 65 år valde denna tillvaro, enligt Alectas årliga studie av alla drygt 3 miljoner svenskar över 55 år.
Alecta (och Pensionsnyheterna) kallar dem för jobbonärer. Även om många inte kan eller klarar att jobba ens upp till 65 år, så blir antalet jobbonärer allt fler.
För 2020 syns dock ett tydligt trendbrott. Då minskade antalet jobbonärer för första gången sedan mätningarna startade 2016. Orsaken är sannolikt restriktionerna för 70-plussare under pandemin och att många arbetsgivare införde helt nya rutiner för var hur och när man fick arbeta.
Studien visar att 25,4 procent av männen och 17,3 procent av kvinnor över 65 år hade någon form av arbetsinkomst under 2020 och att det var färre än hälften av dem som fyllde 65 år som gick i pension. Pensionsnormen om 65 år tycks alltså vara på väg mot utdöende.
När Alecta frågar ett urval av jobbonärerna varför de valt att fortsätta jobba, svarar de allra flesta att de inte gör det av ekonomiska skäl utan på grund av arbetsglädje och social stimulans. Det är främst tidigare höginkomsttagare och akademiker bland jobbonärerna.
Något överraskande var det hela 30 procent av jobbonärerna som hade en arbetsinkomst vid 70 års ålder och att arbetsinkomsten utgjorde över hälften av deras samlade inkomst.
Hela 2 600 personer över 90 år hade en arbetsinkomst 2020. Alectas studie poängterar att de som väljer att fortsätta jobba efter 65 år inte gör det av ekonomiska skäl, men av lust och fri vilja.
Att så många kan och vill fortsätta jobba är samhällsekonomiskt en stor vinst. Men det finns många fler äldre som skulle kunna fortsätta jobba om åldersdiskriminering och andra hinder minskade, påpekar Alecta.
/ Ola Hellblom