1 300 miljarder kr. Så stora överskott beräknar Pensionsmyndigheten att det kommer att finnas i inkomstpensionssystemet redan under nästa år.
Skulle man följa förslagen som togs fram av utredningen om överskottsutdelning, UTÖ-utredningen från 2004, skulle det betyda att det skulle gå att dela ut 300 miljarder kr redan nästa år.
Detta om man behåller en "konsolidering" på 10 procent av omslutningen, 1000 miljarder kr, och bestämmer sig för att dela ut resten till nuvarande och blivande pensionärer.
Så med de siffrorna från Pensionsmyndighetens nya prognos, som lämnades till regeringen i fredags, kan huggsexan börja.
Frågan om att införa en "gas" i Pensionssystemet blev aktuell när politikerna började leta efter olika sätt att stärka pensionssystemet för att förbättra pensionärernas ekonomiska situation.
I någon mån handlade det också om att skapa symmetri i systemet, det finns ju en balanseringsmekanism, gemenligen kallad bromsen, som minskar uppräkningen av pensionerna i kärva tider.
Enligt Pensionsmyndighetens siffror skulle underlagen från 2022 inte ha räckt för en utdelning. AP-fonderna tappade stora belopp under 2022 till följd av börsraset vilket drog ned tillgångarna rejält.
Då hamnade balanstalet på blygsamma 824 miljarder kr och då når man inte de tio procenten i krockkudde. Men redan i år, 2023, ser det enligt prognosen då balanstalet landar på 1,1202 vilket betyder att det teoretiskt finns drygt 200 miljarder kr att dela ut.
Det skulle innebära en uppräkning av pensionstillgodohavanden och utgående pensioner med 2 procent. Det kan jämföras med den "ordinarie" uppräkningen på 3 procent som inkomstpensionerna räknades upp med för 2023.
Året efter 2024, ser det ännu bättre ut, då landar balanstalet på 1,1295 i huvudalternativet i prognosen och då innebär det 295 friska miljarder i överskott, om prognosen håller.
- Vi är lite överraskade över prognosen. Buffertfonderna tappade stora värden under 2022 och vi trodde inte att det skulle återställas så snabbt som det verkar göra, säger Ole Settergren, analyschef på Pensionsmyndigheten till Pensionsnyheterna.
- Det som skedde under 2022 var att vi fick in 75 000 nya avgiftsbetalare som alltså kom in och jobbade i systemet under det året. Men det finns en viss fördröjning för när deras deklarationer är godkända och avgifterna de betalar kommer in i systemet. Det gör att prognosen blir så stark för 2024, säger Petter Odmark på Reforminstitutet som utrett avgiftsöverskotten och som lämnade en rapport om saken till den förra regeringen.
Han påpekar vidare att vi har god anledning att tro att överskotten kommer att fortsätta att växa på lite längre sikt.
- I takt med att den stora kullen födda på 40-talet lämnar systemet och inte längre kostar i pension så fylls det i bakänden på med unga nya stora generationer som kommer in som nya avgiftsbetalare. Det betyder att fler kommer att betala in avgifter under lång tid men att färre kommer att få utbetalda pensioner, säger Petter Odmark.
Tittar man ännu längre fram i tiden kommer överskotten gå ned något åren 2025 och 2026 men fortfarande kommer det att finnas utdelningsbara överskott.
Det som avgör om det finns överskott eller inte handlar om hur många människor som arbetar och tjänar in lön och pensionsrätter i landet i kombination med tillväxten av kapitalet i buffertfonden. Långsiktigt ser det dock ut som att trenden pekar uppåt även på längre sikt. Det har att göra med att befolkningen växer och att det blir fler som omfattas av systemet.
Det är värt att ha i minnet att en utdelning av överskott ett år inte minskar utrymmet för utdelning nästkommande år. Det är ju överkonsolideringen som betalas ut.
En annan sak att det inte finns någon lagstiftning på plats för att dela ut några överskott ur systemet. Det måste riksdagen först fatta beslut om och det kan betyda att man måste göra ett återupplivningsförsök med defrillibrator i Pensionsgruppen.
Eller också tycker den sittande regeringen att de har majoritet med stöd av SD för att införa utdelningen på egen hand och kan tjäna popularitetspoäng för att man höjer pensionerna för alla.