Vid ett möte arrangerat av fondbolagens förening i dag diskuterades rysk ekonomi, något som kan vara intressant, inte minst för de sparare som förlorat kapital i fonder efter det att Rysslands finansmarknader stängt till. följd av sanktioner mot landet.
"Rysk ekonomi är helt beroende av exporten av olja och gas. De sanktioner som EU infört mot denna export biter", sa Torbjörn Becker, direktör på Östekonomiska Institutionen.
Under 2022 steg oljepriset med 37 procent, vilket utan europeiska sanktionspaket lett till att Rysslands BNP skulle stigit med cirka 7 procent. Tack vare sanktionerna sjönk Rysslands BNP istället med 4 procent under 2022.
- Över hälften av rysk oljeexport gick tidigare till EU och 75 procent av deras gasexport. Det pristak som EU har infört för rysk olja och gas innebär att de får 40 procent lägre intäkt i år jämfört med 2022. EU-sanktionerna mot rysk energiexport kommer att få full effekt i år och deras BNP kommer därför falla med omkring 10 procent i år, sa Torbjörn Becker.
EU:s mål med sanktionerna är att begränsa Rysslands möjligheter att fortsätta med invasionen av Ukraina. Den ryska krigskassan ska strypas genom sanktionerna. EU var tidigare Rysslands i särklass största handelspartner. Nu tvingas Ryssland sälja olja och gas för reapris till Kina och Indien. Vid krigsutbrottet för ett år sedan hade ryska centralbanken 600 miljarder dollar i tillgångar, varav hälften var placerat utomlands. Dessa tillgångar är frysta, eftersom ryska banker stängts ute från det internationella banksamarbetet.
- Ryska ekonomin var tidigare i storleksordning jämförbar med Tysklands, men sanktionerna får signifikanta ekonomiska effekter, så att deras ekonomi krymper i snabb takt. Produktiviteten i deras ekonomi faller också på grund av att de flesta utländska företag har lämnat landet, sa Torbjörn Becker.
/Ola Hellblom