Sedan i höstas har avtalsparterna på det statliga området förhandlat om ändringar i det nu gällande tjänstepensionsavtalet PA 16. Förhandlingarna är, enligt en artikel i tidningen Publikt, som ges ut av fackförbundet ST, nu i slutskedet.
I och med att pensionsåldrarna höjts i det allmänna pensionssystemet och kommer att fortsätta höjas, så vill facken se ändringar. Det gäller då till exempel att tidigaste ålder för uttag av allmän pension flyttats upp från 62 till 63 års ålder och att åldern då man tidigast kan få garantipension flyttats från 65 till 66 års ålder. Till det kommer att även LAS-åldern höjts från 68 till 69 år.
Det här gör till exempel att de som har kvar de förmånsbestämda pensionerna och tillhör de äldre grupperna av anställda behandlas "orättvist" i och med att de inte kan tjäna in pension efter 65 års ålder eftersom de är slutbetalda då, enligt de gamla reglerna.
"I och med att vi är tvungna att jobba längre är det viktigt att alla fortsätter att tjäna in pension under hela sitt yrkesliv, även om man jobbar kvar till 69 år. När det finns en piska att arbeta mer anser vi att det också behöver finnas en morot i form av högre pension", säger OFR:s förhandlingschef Åsa Erba Stenhammar i artikeln i Publikt.
Hon vill också se att den premiebestämda delen av de äldres tjänstepensioner ska höjas till samma nivå som gäller i den premiebestämda lösningen för de yngre, som fullt ut omfattas av PA 16. Det betyder alltså sex procent av lönen, istället för de 4,5 procent som gäller idag.
Får man igenom det kravet hos arbetsgivaren staten så skulle det betyda 1500 kr mer i månaden i tjänstepension för en 40-åring som i dag har 38 000 kr mer i månaden. Detta skulle höja tjänstepensionen med en tredjedel, vilket förstås blir kostsamt för arbetsgivaren staten.
Det handlar om miljarder, men facket öppnar för att kunna se över det kostsamma delpensionsavtalet. Det gör det möjligt för anställda födda före 1987 att trappa ner arbetstiden mellan åren 61-65 år, utan att gå ner i lön dramatiskt.
På senare år har den förmånen beviljats allt färre personer inom staten och det är ingen rättighet utan något som de enskilda arbetsgivarna måste välsigna. Det gör man i allt mindre utsträckning numera och enligt SPV var det bara 842 personer som fick rätt till den förmånen under 2021.
Förhandlingarna om ett ändrat pensionsavtal återupptogs idag fredag och det återstår att se var det landar.
Det handlar om miljarder för staten och frågan är om de eftergifter som facken kan tänka sig att göra räcker för att förbättra de statsanställdas pensioner.
Till detta kommer att arbetsgivaren staten får behålla anställda på jobbet längre, vilket enligt Åsa Erba Stenhammar innebär ett "väldigt stort värde för arbetsgivarsidan".
Återstår att se hur parterna värderar de olika delarna och om man kan enas när man nu går in på slutvarvet i förhandlingarna.