Igår kunde vi berätta att Finansinspektionen i sin Konsumentrapport för 2023 riktar en uppmaning till regeringen om att tillsätta en utredning om provisions- och ersättningssystem i finansbranschen. Detta eftersom provisioner kan skapa intressekonflikter och leda till att konsumenter köper det som rådgivare rekommenderar men som inte alltid innebär konsumentnytta.
Den här frågan har diskuterats på längden och tvären genom åren och redan under regeringen Reinfeldt, 2006-2014, var det nära att man från lagstiftaren ville sätta P för provisioner.
Nu blev det inget av den saken efter det att regeringen föll i valet 2014 och Fredrik Reinfeldt fick lämna statsministerposten och ersattes av Stefan Löfvén.
Ny finansminister blev då Magdalena Andersson (S) och finansmarknadsminister Per Bolund (MP) kom att efterträda Peter Norman (M).
Peter Norman säger idag att han vid den tidpunkten var beredd att ta fram lagstiftning men att provisioner inte var någon stor fråga.
- Ja det var min bild men provisioner är komplicerade frågor som ligger under finansminister och finansmarknadsministern och de har alltid mycket att göra. Sen tror jag att branschen lobbade hårt för att det inte skulle inte införas något förbud. Det gjorde att (S) och (MP) valde att släppa frågan när de hade tillträtt, säger Peter Norman till Pensionsnyheterna.
Den som handlade frågan om provisionsförbudet då var, enligt Peter Norman, Johanna Lybeck Lilja, som idag är statssekreterare hos Elisabeth Svantesson (M).
Återstår att se om det tillsätts någon utredning under den nuvarande regeringen. Lybeck-Lilja lär ju känna igen refrängerna från förr.