NYHETSARKIVET
30 mar 2023 16:18
Skandia: Vi kom inte väl ut i Collectums modell för utvärdering
Skandia Liv som varit med länge som försäkringsgivare till ITP, drog nitlotten den här gången när Collectum presenterade vinnare bland tradbolagen.

Skandia offererade samma produkt och pris som vid den senaste upphandlingen men det räckte inte den här gången, när Collectum summerade resultatet.

En anledning till det kan vara att Skandia Liv har en portfölj som har många olika typer av innehav och då ingår en hel del private equity som inte är marknadsnoterade dagligen och hur de tillgångarna värderas och får en stor betydelse för utfallet, när man räknar möjligheten till framtida avkastning.

- Den här gången har Collectum valt att vikta historisk avkastning till 30 procent och möjligheten till framtida avkastning till 70 procent. Sen har man stoppat in alla data i 4 000 olika scenarier över möjliga och omöjliga utfall och vår portfölj kommer inte bra ut i den utvärderingen, tror jag, säger Jan Karlsson, chef för kollektivavtalad och numera chef för affärsområde liv & hälsa. Det är han som varit ansvarig för Skandias offert till Collectum.

Jan Karlsson har ännu inte fått se några av underlagen till resultaten från "juryn" eftersom Collectum hittills bara skickat ut en pressrelease med vinnare och förlorare i upphandlingen.

Att Skandia Liv nu tappar affären i Collectum innebär att man inte längre kommer få vara med om att dela på de 60 miljarder kr i årliga ITP-premier som kommer in från och med oktober nästa år. Men den gamla affären, det man tidigare haft, kan räddas. Det är inte helt enkelt, eftersom det kräver att nuvarande kunder måste göra ett aktivt val igen.

Flera aktörer som kom igenom nålsögat och blev utvalda ser det som en "kvalitetsstämpel", något som SPP meddelade i går. Det skulle då kunna betyda att man får lättare att ta andra affärer utanför Collectum de den stämpeln i ryggen.

- Jag vet inte hur betydelsefullt det är. Vi har ju kommit väl ut hos Söderberg & Partnersutvärdering och utsetts till årets bästa livbolag under många år och det ser vi som en kvalitetsstämpel, så betydelsen av att bli utvald i Collectum ska inte överdrivas, säger han till Pensionsnyheterna.

När vi lämnar det offererade priset så är det viktigt att affären kan gå ihop. Skandia Liv är ju ett ömsesidigt bolag så kan man inte subventionera mellan sina bestånd och det finns därför en nedre gräns för hur långt man kan gå ned i pris, säger Jan Karlsson.

Det hamnade på 16 baspunkter, samma som man har idag.

- Det är ett rimligt pris men det är viktigt för oss att se till att varje bestånd hos oss bär sina egna kostnader. Men det har varit ett väldigt fokus på avgifter. Det beror nog på att det är lätt att jämföra avgifter men svårare att bedöma framtida avkastning, säger han.

Han hade föredragit ett anslutningsförfarande där alla bolag som uppfyller baskraven istället för en "gigantiska upphandlingsmodellen" som Collectum byggt upp.

Det är det nog många av gårdagens förlorare hade velat se, konstaterar Pensionsnyheterna.
Pensionsnyheterna i Sverige AB
Rapsgatan 1
118 61 Stockholm
info@pensionsnyheterna.se
www.pensionsnyheterna.se
Orgnr: 559339-5907