NYHETSARKIVET
30 mar 2023 16:04
TCO vill lappa och laga i pensionssystemet
Igår berättade vi att Pensionsmyndigheten lämnat en rapport om vägval för det framtida Pensionssystemet.

Här har man den ena extremen där man "återinför" den gamla Folkpensionen så att alla skulle få omkring 15 000 kr i månaden skattefritt och att man då kan slopa ett antal av de skattefinansierade bidragen som garantipension och äldreförsörjningsstöd.

I praktiken skulle det innebära slutet för det inkomstgrundade pensionssystemet lades ned. Detta eftersom skillnaderna blir små, när det gäller människor som jobbat med vanliga löner, menar Pensionsmyndigheten.

Ett annat alternativ, som kan representera en ytterlighet, innebär att man ger alla en baspension på 15000 kr och sen avräknar alla andra pensionsinkomster. Bas- eller folkpensionen blir blir lägre för tvåpersonershushåll och landar där på 11 325 kr i månaden. Samtidigt skissar myndigheten på att höja pensionsavgiften från 17,21 procent till 18,5 procent av inkomsten.

Den reformen skulle göra att både enpersonshushåll och tvåpersonshushåll skulle komma över den relativa fattigdomsgränsen EU, mätt som 60 procent av snittinkomsten i befolkningen. Detta på ett betydligt enklare sätt än att ha alla de olika behovsprövade bidragen som är dyra och svåra att korrekt administrera för myndigheten.

De här radikala förslagen som presenterades i går har fått TCO att reagera. TCO tycker inte att det är läge för den typen av Alexanderhugg som Pensionsmyndigheten igår kastade in i debatten.

"Stora förändringar av pensionssystemet medför risk för att de som redan pensionsplanerat känner sig svikna och får sämre pension än förväntat. Det nuvarande systemet är i grunden bra men behöver vissa renoveringar", skriver TCO:s pensionsutredare Lena Orpana apropå Pensionsmyndighetens nysläppta rapport om hur ett nytt pensionssystem skulle kunna se ut.

Och hon varnar för att göra någon större makeover av systemet som det ser ut idag.

"Även om "lappa och laga" låter tråkigt och ineffektivt, kan det vara att föredra framför "riva upp och bygga nytt". Större förändringar av pensionssystemet för med sig risker för svikna förväntningar om hur man planerat för kommande pension. Individer som anpassat sig efter det vid en tid aktuella pensionssystemet kan få sämre pension än förväntat, eller uppleva att deras arbete inte lönat sig, när systemet förändrats. Förändringar brukar innebära att det finns övergångsregler för dem som redan är i det gamla systemet, men även med övergångsregler riskeras svikna förväntningar" skriver TCO.
Pensionsnyheterna i Sverige AB
Rapsgatan 1
118 61 Stockholm
info@pensionsnyheterna.se
www.pensionsnyheterna.se
Orgnr: 559339-5907