Alecta har meddelat att man kommer att ställa om sin portfölj efter fiaskot i de amerikanska nischbankerna och har därför beslutat om förändringar inom förvaltningen. Det ska innebära att bolaget ska minska risken med höga ägarandelar i enskilda bolag långt ifrån hemmamarknaden.
Det här kan verka som en enkel justering av placeringsportföljen men innebär i praktiken en stor omställning. Strategiskt kan man tänka att man ändrar idén med en koncentrerad portfölj, där man har koncentrerade aktieinnehav på marknader utomlands till att i större utsträckning byta till indexplaceringar i vissa segment.
Det innebär en stor omställning för dem som ska jobba med det. Lite grann kan man se det som att man på vissa marknader går från att vara finkrog till att bli grillkiosk. För att göra det möjligt måste man sälja ut stora aktieposter där man är dominerande ägare, till exempel i vissa stora amerikanska bolag där man äger mycket aktier.
Noterbart är att Alecta, inte bara i fallet med Silicon Valley Bank, även är storägare i andra bolag i U.S.A. och om den omställningen går för snabbt riskerar man att hamna i en situation som "forced seller" där man alltså ska dumpa stora innehav för att ersätta dem med indexfonder. Det kan bli dyrt och något som försäljningen av Silicon Valley banks innehav i amerikanska statsobligationer tydligt visade.
På grund av det massmediala trycket mot Alecta finns det risk att man går för snabbt fram och därmed spär på förlusterna. Detta genom att sälja för billigt för att snabbt implementera och visa upp den nya förvaltningsstrategin.
I kapitalförvaltningskretsar är det här en stor kulturförändring. Alecta har omkring ett 50-tal aktier i sin globala portfölj och de ska replikera index, alltså i bred omfattning världsindex, men i aktier som bedömts ha bättre möjlighet att generera avkastning inom de respektive segmenten. Den omställningen från finkrog till grillkiosk ställer helt nya krav på organisationen och innebär en kulturrevolution, snarare en försiktig evolution.
Till saken hör att man, när man går in i omställningen under stress. I det nuvarande läget har man en organisation där chefsbefattningarna innehas av vikarier.
Aktiechefen Liselott Ledin har fått sparken, ett öde som även drabbat vd Magnus Billing. Kapitalförvaltningschefen är sjukskriven och nu bemannas hans tjänst av en hastigt inkallad Kerim Kaskal. Den tillförordnade vd:n Katarina Thorslund har fått en tillförordnad kundchef på den stol hon lämnat.
Frågan är om den kvarvarande organisationen står för och försvarar den strategi man haft eller om man nu ska kasta ut hela den gamla strategin med badvattnet. Enligt uppgifter i DI i dag ska den processen redan ha påbörjats och med den hastighet som nyheter sprids över världen finns det många spekulanter som kan börja bevaka de bolag där Alecta har tunga innehav, medvetna om att det kan vara en "garage sale" på gång.
Det är bara att hoppas på att alla vikarier har is i magen och att styrelsen inte agerar i panik. Att vända ett hangarfartyg tar tid och det är bra om man har koll på vart man är på väg, innan man lägger om kursen.