I samband med årets orange rapport publicerade också Pensionsmyndigheten en 75-årig framskrivning av inkomstpensionens finansiella ställning.
I den rapporten redovisas tre olika scenarier. Även i det pessimistiska scenariet kommer balanstalet att vara positivt de närmaste 75 åren. Det beror främst på införandet av en riktålder från 2026.
Höjda pensionsåldrar stärker pensionssystemets finansiella ställning, konstaterar Pensionsmyndigheten. Riksdagen beslutade 2021 om höjda pensionsåldrar från i år. Och 2026 höjs pensionsåldrarna igen när riktåldern införs. Efter det kommer pensionsåldrarna att justeras efter hur medellivslängden utvecklas.
Pensionsmyndigheten har gjort en 75-årig framskrivning av den väntade utvecklingen. I det optimistiska scenariot passerar balanstalet 2,0 år 2060 det vill säga att då är tillgångarna dubbelt så stora som pensionsskulden. I basscenariot ökar balanstalet till 1,4 till 2060 och i det pessimistiska scenariot sjunker nuvarande balanstal något till 1,1 år 2060.
Men inte ens när Pensionsmyndigheten tar på sina mest negativa glasögon ser man något underskott i systemet flera generationer fram i tiden. Det betyder att den hatade bromsen, som använts i två år, inte kommer att behövas framöver. Däremot skulle det behöva införas en gas i systemet, så att överskottet inte växer sig onödigt stort.
Dagens rapport borde få fler politiker att inse att det är hög tid att införa en gas i pensionssystemet, vilket bland annat skulle kunna kompensera pensionärerna för den köpkraftsförsvagning de drabbades av förra året.
/ Ola Hellblom