NYHETSARKIVET
9 maj 2023 16:33
Fondförvaltares hemligheter kan röjas – om de lämnar anbud till nya PPM-torget
Upphandlingen av fondförvaltare till Pensionsmyndighetens fondtorg kommer att ske på ett mycket öppet och transparent sätt. Många av de uppgifter som fondbolagen skickar in till nämnden kommer att vara allmänna handlingar.

En stor del av det hysch-hysch som brukar omgärda upphandlingar kommer att kunna begäras ut av konkurrenter eller nyfiken allmänhet, vilket Fondtorgsnämnden låter meddela.

"Vänligen notera att inkomna synpunkter kommer att diarieföras. Inkomna handlingar till en myndighet utgör allmänna handlingar och kan därför komma att lämnas ut i sin helhet om någon begär att få ta del av dem. Uppgifter som skyddas av sekretess lämnas däremot inte ut", skriver Fondtorgsnämnden i anslutning till det remitterade avtalsförslaget, som man vill ha synpunkter på senast om 2 veckor, den 23 maj.

Som vi berättat tidigare kommer den första upphandlingen att gälla för aktiva Europeiska storbolagsfonder. De som tänker sig att vara med i senare upphandlingar uppmanas ändå att läsa in sig på det 39-sidiga avtalet och bilagorna.

Det kommer med all säkerhet inte att påverkas nämnvärt i förhållande till kommande upphandlingar. Det blir ett standardavtal eftersom det rör relationen mellan förvaltarna och nämnden och därför inte påverkas av vilka fondkategorier det handlar om.

Förvaltare som tror att det räcker att bli upphandlade och sedan behålla uppdraget för den maximala tiden, 12 år, bör inte se det som någon garanti. Fondernas prestationer och regelefterlevnad kommer kontinuerligt att ses över och "domaren" kommer att kunna dela ut både röda och gula kort till förvaltarna under pågående match. Det framgår av det nu utskickade fondavtalet.

Det här innebär att Fondtorgsnämnden kan döma ut viten till dem som till exempel lämnar bristfällig information avseende andelskurser eller bekräftelse av genomförd handelsorder, vilket enligt böteslistan kan kosta 10 000 kr per dag och fond, till dess rättelse sker.

Det är lite som frispark i fotboll. Rött kort, alltså uppsägning eller utvisning, kan drabba fonder som enligt nämndens mening bryter mot avtalsvillkor avseende fondens kostnadseffektivitet, hållbarhet, kontrollerbarhet eller höga kvalitet.

Rött kort kan det också bli fråga om det framkommit att Fondförvaltaren lämnat "oriktiga uppgifter, inklusive manipulation av dokument, i anbudet vilket, om korrekta uppgifter lämnats, skulle ha inneburit att fondavtal inte erhållits".

Och även misstankar kan leda till att förvaltaren kan råka illa ut genom att man beordrar köpstopp.

"Om det enligt Fondtorgsnämndens bedömning finns skäl att anta att Fondförvaltaren bryter mot, eller kan komma att bryta mot, en bestämmelse i detta fondavtal, har myndigheten rätt att Köpstoppa den aktuella fonden till dess att antagandet antingen kan avföras eller leder till åtgärd enligt fondavtalet" läser Pensionsnyheterna i avtalsutkastet.

Efter en genomförd upphandling kan det inträffa att befintliga förvaltare får förnyat förtroende att förvalta premiepensionspengar (även om dessa inte harr någon gräddfil). Dessa ska enligt reglerna få behålla det kapital de redan har under förvaltning.

Om alla andra fonder i den kategorin inte får följa med till det upphandlade torget, utan ersätts av till exempel fem nya, ska det kapital som de utslagna fonder lämnar efter sig delas upp mellan de fem nya.

Om den fond som haft plats på torget tidigare har x miljoner i kapital sedan tidigare dras det av från det totala kapitalet från ”dödsbona” som lämnar och därefter delas pengarna lika mellan de fonder som tar över i den upphandlade kategorin. (Klart som korvspad, eller hur).

Nu ska det bli intressant att se vad fondbranschen tycker om förslaget till det nya avtalet för medverkan tas emot. Det är ju betydligt tuffare krav som ställs på förvaltarna än vad som gällt hittills. Fondbranschen har ju tyckt att den nuvarande ordningen efter steg 2-ändringen varit tillräckligt.

Det kommer nu att bli mycket tuffare att få inträdesbiljett till köttgrytorna där det kommer att finnas omkring 1 000 miljarder kr under förvaltning att dela på. Då räcker det inte att följa reglerna. Man måste dessutom visa sig vara duktig på att förvalta spararnas pengar.
Pensionsnyheterna i Sverige AB
Rapsgatan 1
118 61 Stockholm
info@pensionsnyheterna.se
www.pensionsnyheterna.se
Orgnr: 559339-5907