SPP uppvisar en stark nyförsäljning som steg med 33 procent under det första kvartalet 2023, vilket bidrog till en ökning av inbetalda premier och ett förbättrat resultat.
Bolaget skryter också med att man visat bäst avkastning under årets början för traditionell försäkring, Sparande med garanti, med avkastning på 4,8 procent.
Mätt i APE uppgick SPP:s nyförsäljning till 760 miljoner kronor under det första kvartalet 2023 (570 mkr Q1 2022).
(APE, Annualised Premium Equivalent, innebär att engångspremier divideras med talet 10 och nyteckning löpande antas generera mer premier under de kommande tio åren. En ny löpande premie på 10 000 kr räknas då som 100 000 kr, även om det kan dröja innan pengarna kommer in. Måttet tjänar bland annat som underlag för bonusprogram för anställda.)
"Vi är nöjda med utvecklingen i SPP under årets första tre månader där vi visar ett stabilt resultat, en stark nyförsäljning och dessutom har levererat ett stort kundvärde i form av en positiv avkastning för våra traditionellt förvaltade produkter, säger Jenny Rundbladh, vd för SPP Pension & försäkring, i ett pressmeddelande från SPP idag.
Resultatet före skatt landar på 250 miljoner kronor för Q1 vilket är mer än en fördubbling från samma kvartal i fjol.
Driftsresultatet blev 157 miljoner mot 196 miljoner under samma period ifjol. Finans- och riskresultatet blev 92 miljoner kronor (-73 mkr).
Jenny Rundbladh förklarar resultatet så här:
"Det starka resultatet jämfört med samma period 2022 beror på stark nyförsäljning och därmed ökade premieinkomster, tillväxt i löpande månadspremier, förbättrat flyttnetto, men också en positiv utveckling på kapitalmarknaderna, säger Jenny Rundbladh.
I slutet av kvartalet kommunicerade Collectum att drygt två miljoner privatanställda tjänstemän de närmaste fem åren kan fortsätta välja SPPs fondförsäkringserbjudande för sin pension inom ITP. Dessutom kom SPP med som leverantör av traditionell försäkring i den nyligen avslutade upphandlingen.
SPPs totala förvaltade kapital var oförändrat jämfört med samma period i fjol och uppgick per den 31 mars till 231 miljarder kronor (231).
De inbetalda Inbetalda premierna under Q1 summerades till 4 512 miljoner kronor (3 633).
Sparande med garanti har för en typkund i arbetslivsfasen avkastat 4,8 procent under det första kvartalet 2023, och för en typkund som uppnått pensionsålder 3,6 procent.
Avkastningen för fonden SPP Mix 80 i fondförsäkring, representativ för sparare i arbetslivsfasen, uppgick till 5,84 procent. Avkastningen i SPP Mix 20, representativ för sparare i pensionsålder, uppgick till 2,68 procent.
Omkring hälften av de 81 miljarder kr i sparande som SPP förvaltar, ligger 44 miljarder kr i förmånsbestämda försäkringar. Dessa har räknats upp för 2023 men för de flesta avtalen har inte kapitalet räckt till för full uppräkning mot konsumentprisindex.
Mer i detalj ser det ut så här:
Frivillig ITP, Frivillig BTP (banker), Frivillig FTP (försäkringsbolag) och SPP:s Utlandsförsäkring räknas upp med 5,31 procent för år 2023. Pensionstilläggen för BTP räknas upp med 3,30 procent och FTP med 0,16 procent.
För PTP (Posten), PPA 07 (Piloter) räknas pensionstilläggen upp med fulla KPI 10,84 procent för både premiedragande försäkringar och fribrev, något som SPP fattade beslut om i november 2022.
Hos konkurrenten Alecta räknades samtliga förmånsbestämda pensioner och fribrev upp fullt ut.
Förklaringen till skillnaden är att SPP:s pensioner bara kan höjas om skillnaden mellan försäkringskapital och SPP:s förväntade åtaganden i form av pensionsutbetalningar överstiger 7 procent, vilket de alltså inte gjorde förra året i alla avtal.