Vid årsskiftet fick soffliggarfonden i premiepensionssystemet AP7 utökade placeringsmöjligheter, som bland annat gav förvslsfonden möjlighet att ha upp till 8 procent av tillgångsportföljen i fastigheter. Första stora affären offentliggjordes igår då det blev klart att AP7 köper en tredjedel av bolaget Urban Escapes för 7,4 miljarder kronor av majoritetsägaren AMF.
- Det här är det första exemplet på att den lagstiftning som jag föreslog i min utredning om Sjunde AP-fondens placeringsmöjligheter nu får effekt, säger Mats Langensjö, som 2019 redovisade förslag om ändringar i förvalet inom premiepensionen, ett uppdrag han fick av regeringen 2018.
Urban Escapes äger fastigheten där Gallerian i Stockholm ligger. Den är på 135 000 kvm och är värderad till 22,2 miljarder eller 165 000 kr per kvadratmeter. AP7 har option på att köpa upp till 49 procent av Urban Escapes i 15 månader.
"AP7 fick utökade placeringsmöjligheter vid årsskiftet. Det här blir en väldigt bra första fastighetsinvestering för oss och vi kommer successivt att utöka våra fastighetsinnehav i Sverige och utomlands i många år framåt. AMF är en idealisk samarbetspartner på den resan", säger Rickard Gröttheim, vd i AP7 i en kommentar.
Idag värderas tillgångsportföljen i AP7 till över 1 100 miljarder, vilket med nuvarande investeringsmandat innebär att AP7 kan äga fastigheter till max 88 miljarder. Enligt Sjunde AP-fondens avgående vd Richard Gröttheim kommer kommande investeringar i fastigheter göras globalt, på samma sätt som att bolagets aktieinvesteringar görs globalt.
För AMF innebär affären att man minskar en del av sin nuvarande stora allokering mot fastigheter, som utgör drygt 20 procent. AMF har istället investerat direkt i fastighetsbolag, som när tjänstepensionsföretaget i förra veckan köpte en stor aktiepost i JM av krisande SBB.
/ Ola Hellblom