NYHETSARKIVET
23 maj 2023 15:28
Avanzas vd om förslaget till provisionsförbud: Bättre om det blir lika för alla
I går kunde Pensionsnyheterna berätta om att EU-kommissionen lämnat ett utkast till ändringar i flera direktiv som avser fond- och sparmarknaden.

I förslaget väljer man att inte gå fram med ett totalt förbud mot incitament, kickbacks eller fondprovisioner. Istället väljer man att föreslå att det är plattformar som bara utför handel utan rådgivning, så kallad execution only, som hamnar i skottgluggen. För dessa ska det bli ett totalt förbud att ta emot kickbacks från de fonder som spararna köper via plattformen.

Ett av de bolag som inte ägnar sig åt tillståndspliktig rådgivning är Avanza och enligt bolagets vd Rikard Josefsson är något man definitivt inte gillar och kallar förslaget "beklagligt". Han har svarat skriftligt på frågor som Pensionsnyheterna ställt med anledning av förslaget.

Pensionsnyheterna/PN: Hur ser ni på att kommissionen inte vill tillåta incitament vid execution only?

Rikard Josefsson/RJ: Vi tycker att det är beklagligt och inte med spararnas bästa för ögonen. Förslaget skjuter över målet och missar helt de intressekonflikter vi sett kopplade till flertalet av Finansinspektionens sanktionsbeslut.

PN: Hur viktig är kickbacken för er och hur mycket tog ni in den vägen under 2022?

RJ: Fondbolagen på vår plattform värdesätter den distributionskraft Avanza besitter med närmare två miljoner kunder. Det är något fondbolagen är villiga att betala för. För den enskilde kunden är förvaltningsavgiften densamma oavsett var fonden köps. Merparten av våra fondintäkter utgörs av distributionsersättning.

PN: Du sa att ni haft en plan för vad ni ska göra om det blir totalt provisionsförbud. Hur ser den planen ut?

RJ: Vi har flera idéer på hur vi i så fall skulle kunna ta betalt, detta är en fråga som diskuterats mer eller mindre flitigt under många år. I Storbritannien infördes ett provisionsförbud för flera år sedan och där är plattformsavgifter inte ovanligt. Där är bedömningen när vi pratar med andra plattformar att det inte blivit billigare för spararen, bara otydligare.

PN: Kan in tänka er att börja ta ut en plattformsavgift av era kunder för att få komma in på torget?

RJ: Det skulle kunna vara ett alternativ.

PN: Ser ni att de här förslagen kan komma att påverka konkurrenssituationen på marknaden i Sverige?

RJ: Ja, risken finns att det snedvrider marknaden. Man kan verkligen ifrågasätta rimligheten i att lägga fram ett förslag som kan komma att gynna en typ av tjänst och riskerar att göra det otydligare för spararen. Det finns stora risker att det får oönskade konsekvenser och inte alls de man tänkt sig. Jag ser en stor risk att spararna kommer i kläm, när man trycker åt plattformar som är de som varit pådrivande i utvecklingen när det gäller demokratisering av sparande, transparens kring kostnader och avgifter samt att pressa priser i branschen.

PN: Vem eller vilka kan ni då ses som vinnare och vilka kan bli förlorare?

RJ: De stora förlorarna riskerar helt klart att bli spararna. Vi har varit pådrivande i att pressa priser och upplysa spararna om vilken skillnad avgifterna gör på det långsiktiga sparandet i över tjugo år. Här har också våra kunder kommit längre än sparare i allmänhet. En rapport från ESMA visar att de kapitalviktade årliga avgifterna som sparare betalade för aktiefonder i Sverige under 2021 låg på 0,90% och i Europa på 1,40%. Samma siffra bland Avanzas kunder var 0,70%. De stora vinnarna är helt klart rådgivarna, när deras affärsmodeller nu legitimeras. Andra framtida vinnare skulle kunna vara fondbolag i de fall branschen övergår till så kallade nettoklasser, där har vi redan sett dem öka marginalerna mer än på andra produkter mot konsumentmarknaden.

PN: Nu är förslaget långt ifrån genomfört och det återstår förhandlingar mellan KOM, Rådet och EU- Parlamentet. Planerar ni några lobbyåtgärder för att behålla den nuvarande ordningen och i så fall hur?

RJ: Vi har inte sett det färdiga förslaget ännu, så det är något vi får diskutera. Med det sagt är det klart att vi kommer att göra vårt bästa med att upplysa Sveriges politiker om vad detta förslag verkligen innebär. Sverige har en unik sparmarknad med priser som står sig väl i ett europeiskt perspektiv, varför inte låta den svenska sparmarknaden stå som gott exempel? Om förslaget ändå går igenom förordar vi att Sverige går längre och inför ett förbud lika för alla – det vill säga ett totalt provisionsförbud på den svenska marknaden.

PN: Det står så här i utkastet: "As part of their product oversight and governance measures, manufacturers would be required to identify and quantify the costs related to each investment product (both for existing and new products) and justify that it offers Value for Money to the target market, including when compared to other products on the market, based on product type-specific cost and performance benchmarks (‘manufacturer benchmarks’).” Om det blir den slutgiltiga skrivningen, vad kan det få för effekter för er?

RJ: Alla finansiella företag har redan idag en skyldighet att noga överväga sina produkter innan de marknadsförs. Avanzas fondbolag exempelvis går utförligt igenom prissättningen innan nya fonder tas fram. Så för oss är det ingen nyhet att behöva göra sådana överväganden. Det är alltid viktigt och en central del vid produktutveckling att våra fonder håller hög kvalitet till lägsta möjliga pris och ger värde för pengarna. Så är också många av våra fonder prisledande inom sina respektive kategorier. Vi tror inte att det behövs ytterligare reglering här utan att konkurrens bäst sker via transparens och kundkraft där prissättningen styrs av spararnas efterfrågan tillsammans med sunda och långsiktigt hållbara affärsmodeller.

Som Pensionsnyheterna nämnde igår är det inte klart när utkastet till RIS, Retail Investment Strategies kommer att presenteras men enligt uppgift ska det kunna ske under de närmaste dagarna.

Fotnot: Enligt Avanzas femårsöversikt har provisionsnettot dubblerats till omkring 2,2 miljarder kr sedan 2018 (958 mkr). Det året innebar visserligen en minskning från rekordåret 2021 då man nosade på tre miljarder kr. Men siffrorna förklarar tydligt varför EU-kommissionens förslag till provisionsförbud uppfattas som "beklagligt" av Avanza.

Pensionsnyheterna i Sverige AB
Rapsgatan 1
118 61 Stockholm
info@pensionsnyheterna.se
www.pensionsnyheterna.se
Orgnr: 559339-5907