I dagens finansiella stabilitetsrapport för första halvåret 2023, slår Finansinspektionen fast att liv- och tjänstepensionsföretag har tillräckliga buffertar för att kunna hantera även större aktieprisfall, i synnerhet eftersom de gynnas av stigande räntor.
Den största finansiella risken framöver bedöms vara fastighetsföretagens refinansieringsrisker. Fastighetsföretagen står för hälften av skulderna i hela företagssektorn.
Under de närmaste fyra åren kommer cirka 100 miljarder kronor i utestående obligationslån till fastighetsföretag att förfalla per år. Och det blir allt dyrare för fastighetsföretag att klara refinansieringen av dessa förfall, speciellt för mindre företag med låga kreditbetyg.
För företag med kreditbetyg BBB är obligationsräntan redan över 6 procent, medan de företag som har ett investment grade-betyg på A3 eller bättre har en obligationsränta på omkring 4,5 procent. Fastighetsföretagens problem kan enligt FI:s analys spilla över på såväl banker som försäkringsföretag.
"Liv- och pensionsföretag har cirka 300 miljarder kronor i tillgångar placerat i tillgångar kopplade till fastighetssektorn. Liv- och pensionsföretag har redan en relativt stor andel rikstillgångar på omkring 60 procent av samlade portföljvärdet, vilket kan begränsa viljan att ta ytterligare risk", skriver FI.
Detta syns också i att solvenskvoten i liv- och pensionsföretag under det senaste året har sjunkit från i snitt 3,0 till 2,0. Men deras reserver är fortsatt så pass stora att deras finansieringssituation fortsatt får grönt ljus av Finansinspektionen.
/ Ola Hellblom