I slutet på maj hölls PP Pensions 141:a årsstämma. Vid mötet meddelade vd Kjell Norling att man klarat av det svåra året 2022 med ett resultat i nivå med de stora aktörerna på tjänstpensionsområdet.
Totalavkastningen blev dock negativ, minus 7,3 procent, att jämföra med 2021 då man nådde 11,5 procent.
"När 2022 inleddes var det nog ingen som kunde förutse att vi skulle få ett anfallskrig i vår närhet och tyvärr är det inte någon fred i sikte. Vi fick en inflation som var värre än vi kunnat ana och en kris på energimarknaden", förklarade han.
Kjell Norling pekade på att PP Pensions långsiktiga strategi visat sig vara den rätta.
"Vi är motpolen till kortsiktighet och flyktighet. Den balans vi har i vår placeringsportfölj har visat sig hålla i en orolig tid, sa han och pekade på fördelningen med en tredjedel i aktier och en tredjedel i fastigheter och skog, båda tillgångsslagen obelånade. Dessutom har vi 30 procent i obligationer med bra rating och några procent i medelstora, onoterade bolag främst i Europa och USA", berättade han.
Totalt förvaltade PP Pension 19 miljarder kr i placeringsportföljen och målet är att kliva över 20-miljardersstrecket under 2023.
Kjell Norling pekade bland annat på att den genomsnittliga återbäringsräntan under året för den traditionella försäkringen blev 5,1 procent med ett snitt på 6,1 procent under de senaste tio åren.
"Vi kunde också värdesäkra den förmånsbestämda pensionen med 10,84 procent av både pensioner under utbetalning och i fribrev" sa han, enligt ett pressmeddelande idag.
PP Pensions Aktieallokeringsfond, som är fondspararnas entréfond och PP Pensions största fond, hade ett minus på 11,2 procent under 2022. Men tioårs snittet är bättre.
"Därmed har vi kunnat leverera ett snitt på 11,8 procent under de senaste tio åren", meddelade Kjell Norling.
PP Pension har ett pågående stort projekt med att bygga sin nya IT-plattform och under våren 2024 räknar med att överföra hela portföljen med avtal i den förmånsbestämda affären till den plattformen. Det arbetet har lett till att driftskostnaderna hamnat lite i överkant, 0,26 procent av förvaltat kapital, viket är det mål man satt.
"Målet är att ligga i intervallet 0,20-0,25 procent. Med en hög inflation innebär det att vi måste arbeta ännu effektivare och ha noggrann koll på alla utgifter", sa Norling på stämman.