Förra året var den faktiska medellivslängden för män på 81,3 år och för kvinnor på 84,7 år. Men alla livbolag räknar med att deras kunder ska bli mellan 87 och 89 år gamla.
Det beror på att livslängden för de som är försäkringskunder än längre än för befolkningen i sin helhet, eftersom de som pensionssparar överlevt spädbarnsåren, inte dött i en trafikolycka som unga vuxna eller i cancer i 40-årsåldern.
Försäkringstagarna utgör därmed ett skevt urval i förhållande till befolkningen i sin helhet. Så grattis till dig som överlevt till pensioneringsdagen, du kommer att leva länge till, åtminstone enligt försäkringsbolagen!
Livslängdsantaganden kan låta tråkigt, men storleken på pensionsutbetalningar utan efterlevandeskydd bestäms dels av vilket livslängsantagande bolaget har och dels av prognosräntan. Ju lägre prognosränta desto större blir utbetalningarna högt upp i åldern.
Typiskt sett har vinstutdelande försäkringsbolag som vill tjäna pengar på sina kunder ingen, eller låg, prognosränta. Konsekvensen av det blir att pensionsutbetalningarna är låga när kunderna är i livet, medan de ökar över tiden och är som allra högst efter att kunden avlidit och allt kvarvarande kapital tillfaller försäkringsbolaget.
I en tidigare kollektivavtalsupphandling visade det sig att pensionssparare hos Nordea förlorade hälften av sitt pensionskapital till Nordeas ägare genom kombinationen av långa livslängdsantaganden och låg prognosränta. Efter att ha blivit påkommen ändrade Nordea sina antaganden till mer rimliga nivåer för att ha en chans att vara med i matchen igen.
Men Nordea är inte ensam syndare. Till exempel använder Handelsbanken Liv fortfarande noll i prognosränta. Folksam Liv, som är ett ömsesidigt försäkringsbolag, är istället bäst i klassen med 3,0 procent i prognosränta.
Båda bolagen har liknande livslängdsantaganden på cirka 22 år, det vill säga 87 år. Högst livslängdsantagande har Skandias traditionella försäkring på 24 år. Det kan bero på att Skandias kunder är mer hälsosamma än de övriga försäkringsbolagens, eller att Skandia väljer att vara mer försiktiga i sina antagande, inte minst eftersom den genomsnittliga livslängden ökar med ungefär ett år per decennium.
På grund av den stora skillnaden i prognosränta och livslängdsantagande blir det stor skillnad i de månatliga pensionsutbetalningarna från samma sparade pensionskapital.
En kund med Handelsbanken Livs fondförsäkring får 250 procent högre månatlig utbetalning efter 95 år jämfört med när samma kund var 65 år. Det låter ju i och för sig bra. Problemet är bara att kunden med stor sannolikhet inte längre är i livet då, vilket medför att det är Handelsbankens ägare som tar hand om vinsten.
En kund med Folksams Livs traditionella försäkring eller SPP:s fondförsäkring får en mycket jämnare månatlig pensionsutbetalning över tid. Det beror på att prognosräntan ger "förskott" på framtida avkastning på pensionskapitalet. Mer av pengarna kommer därför att tillfalla den försäkrade.
De två bolag som har störst skillnader på sina månadsutbetalningar av tjänstepension över tid är de bankägda Handelsbanken Liv och SEB Pension & Försäkring. Det är med andra ord rationellt för de allra flesta att inte välja dessa bolag för sin pensionering utifrån vem som tjänar mest på pensionskapitalet.
/ Ola Hellblom