NYHETSARKIVET
19 jun 2023 15:08
Försäkringsbranschen och förmedlarna risar RIS och provisionsförbudet
Det omfattande direktivförslag om ökat konsumentskydd och införandet av ett partiellt provisionsförbud vid försäljning av finansiella försäkringsprodukter, som EU-kommissionen presenterade den 24 maj, får ett unisont tummen ned av svenska branschorganisationer.

Finansinspektionen anser dock att förslagen inte går tillräckligt långt.

EU-kommissionens direktivförslag RIS (Retail Investment Strategy), ska under hösten förhandlas på plats mellan rådet, EU-parlamentet och EU-kommissionen.
Finansinspektionen framhåller i sitt remissvar att det bör finnas plats för nationella anpassningar. Det gäller särskilt regler kring intressekonflikter vid distribution samt regler kring beräkning av produktvärde (value for money).

Finansinspektionen är också kritiska till att mer av tillsynen flyttar från nationell nivå till EU-nivå genom fler bemyndiganden till kommissionen, Eiopa och Esma att utfärda detaljerad reglering på nivå 2 och 3.

Fondbolagens förening anser att EU-kommissionens 200-sidiga konsekvensanalys av förslagen delvis är undermålig.

"Det är tydligt att analysen är anpassad för ett förslag om totalt provisionsförbud, men att kommissionen backat från detta i slutskedet. Därför bli analysen om konsekvenser också undermålig", skriver Fondbolagens förening.

Direktivförslaget syftar ytterst till att uppnå ett högre konsumentdeltagande på finansmarknaden. I kommissionens konsekvensanalys står att hushållen i EU:s 27 medlemsländer bara har 17 procent av sina tillgångar i finansiella instrument som aktier och räntepapper, medan motsvarande andel för amerikanska hushåll är 43 procent. Sverige sticker ut i denna jämförelse, då 60 procent av svenska hushåll sparar i finansiella produkter.

"Svenska marknaden kännetecknas redan av ett högt konsumentdeltagande. Svenska fonder har också Europas lägsta avgifter. Om kommissionens förslag förverkligas skulle det leda till konkurrensbegränsningar, vilket vore skadligt för konsumenter. Förslaget innebär också en prisreglering, vilket är en otänkbar utveckling. Några skäl att förbjuda vidarebefordran av provisioner till kunder framkommer inte i analysen. Dessa förslag framstår därför som oproportionerliga", skriver Fondbolagen i sitt remissvar.

Sveriges försäkringsförmedlare (Sfm) är inte heller nådiga i sin kritik, som sammanfattas i tre punkter.

1. Det partiella provisionsförbudet kommer få mycket långtgående konsekvenser för hela marknaden.

2. Förslagen medför kraftiga förskjutningar i svenska försäkringsbolags, fondförvaltares och försäkringsförmedlares affärsmodeller, vilket i sin tur skulle påverka tillgången till individuell rådgivning negativt.

3. Förslagen skulle slå hårdast mot den förmedlade delen av tjänstepensionsmarknaden. Det skulle skapa en konkurrensfördel för direktsåld tjänstepension. Därför är det viktigt att tjänstepension undantas från det partiella provisionsförbudet i de fortsatta förhandlingarna, skriver Sfm.

Svensk Försäkring framhåller i sitt kritiska remissvar att svenska marknaden redan har ett starkare kundskydd än många andra EU-länder som bara har genomfört IDD-direktivets miniminivå.

"Det är förenat med betydande kostnader för försäkringsföretag att ändra modeller för distribution och sådana extra kostnader drabbar i slutändan kunderna. Förslagen innehåller tydliga inslag av prisreglering, vilket är oacceptabelt", skriver Svensk Försäkring, som också anser att remisstiden varit alldeles för kort.

/ Ola Hellblom

Pensionsnyheterna i Sverige AB
Rapsgatan 1
118 61 Stockholm
info@pensionsnyheterna.se
www.pensionsnyheterna.se
Orgnr: 559339-5907