Finansinspektionen, FI, menar att Solvens II-utredningens förslag innehåller nödvändiga ändringar i lagen för att anpassa svenska regler till Solvens II. Men man är också kritisk till mycket och menar att förslaget ska arbetas om innan det läggs fram för riksdagen. Det skriver FI i ett remissvar.
I svaret skriver man att FI ser betydande behov av revidering och justering av utredningens författningsförslag innan de kan ställas till riksdagen. Denna översyn behövs för att säkerställa att Solvens 2-direktivet genomförs på ett riktigt sätt och att de berörda lagarna utformas så att tillämpningen och tolkningen av dem underlättas.
Finansinspektionen håller med om flera av huvudprinciperna bakom utredningens förslag till genomförande av Solvens 2-direktivet. Bland annat att den nu gällande försäkringsrörelselagen behålls och ändras i den omfattning som direktivet kräver. Som utredningen föreslår bör de mindre försäkringsföretagen som inte omfattas av Solvens 2-direktivet, ändå omfattas av försäkringsrörelselagen men ges en möjlighet att ansöka om tillstånd att tillämpa förenklade regler. FI är också positiv till en ny lag med särskilda regler för tjänstepensionsföretag, som inte behöver lyda under Solvens 2.
Man är däremot kritisk till en hel del annat. FI avstyrker utredningens förslag att avskaffa den allmänna stabilitetsprincipen. De menar att den bör behållas eftersom den har en fortsatt viktig funktion som övergripande portalparagraf och kompletterande handlingsregel för ofullständigt reglerade företeelser inom försäkringsväsendet. Man menar också att den är fullt ut förenlig med Solvens 2-direktivets syfte.
FI menar också att utredningens förslag till ny lydelse av försäkringsrörelselagen utelämnar delar av Solvens 2-direktivets bestämmelser. I
I vissa fall kan detta vara befogat, men det finns också fall då Finansinspektionen anser att författningsförslaget behöver kompletteras med ytterligare regler från direktivet för att underlätta tolkningen och tillämpningen av lagen. Några särskilt viktiga exempel på detta är att det behövs kompletterande bestämmelser om kapitaltillskott på gruppnivå, om tillstånd att ändra interna modeller och om företagens information till Finansinspektionen om ledningspersoner. Om lagtexten skulle förbli alltför ofullständig, kan det försvåra tolkningen och tillämpningen av lagen och dessutom lämna utrymme för tvivel om Sverige fullt ut genomfört direktivet, skriver man i remissvaret.
FI anser även att särskilt de föreslagna bestämmelserna om grupptillsyn i försäkringsrörelselagen behöver revideras. Förslaget tycks avvika från Solvens 2-direktivets struktur och innehåll på ett antal punkter. Grupptillsynen kommer att utövas i nära samverkan med EIOPA och de övriga tillsynsmyndigheterna inom EES.
Man vill också se en bättre genomgång av författningsförslaget som gäller tjänstepensionskassor.
Finansinspektionen anser att det är angeläget att de författningsförslag som gäller tjänstepensionsföretag bearbetas ytterligare. Förslaget till ny lag om tjänstepensionsrörelse, som bygger på en bearbetning av den nu gällande försäkringsrörelselagen, innehåller en hel del textmässiga brister som bör åtgärdas. Även andra lagar, såsom lagen om årsredovisning för försäkringsföretag, behöver bearbetas ytterligare för att kunna tillämpas på tjänstepensionsföretag, skriver man i sitt remissvar.