NYHETSARKIVET
1 feb 2012 12:16
Ingen rapport om förmedlarna vid mötet i Finansmarknadskommittén
Vid fredagens möte i Finansmarknadskommittén blev det inget beslut om att ta fram en rapport om möjliga vägar att införa ett provisionsförbud, som vi berättade om i Pensionsnyheterna den 17 januari.

Enligt uppgifter till Pensionsnyheterna berodde det på att några av försäkringsbolagen, som representeras av Svensk Försäkring i kommittén, inte var nöjda med det direktivutkast från Finansdepartementet som låg på bordet, något som man för övrigt framfört redan innan mötet.

- Vi hade synpunkter på att det utkast som låg hade ett för smalt perspektiv och vi ville se en bredare ansats, säger Bengt-Åke Fagerman, vd för Skandia Liv, till Pensionsnyheterna.

Han var inte med på det senaste mötet men säger att man från Skandias sida inte är ”emot provisioner” men vill att man ska fokusera på regler som gör att kunden ska förstå vad han eller hon betalar för och hur mycket.

Till saken hör att det är försäkringsbranschen via Finansmarknadskommittén som är med och finansierar projektet. Man vill därför inte att det projekt man sätter i gång går ut på att försämra för branschen. Och här har bolagen olika åsikter beroende på hur beroende man är av förmedlarnas tjänster.

I projektbeskrivningen eller direktivutkastet som Finansdepartementet tog fram, var det korta puckar. Redan i april ville man ha en delrapport och en slutrapport i maj 2012. Men än har man inte kommit till skott eftersom det har funnits olika viljor bland bolagen.

- Vi har haft en bra diskussion men jag skulle inte kalla det för en konflikt. Det var snarare så att vi tycker att man borde utgå ifrån hur man skapar den största kundnyttan snarare än att man måste utgå ifrån att man ska ta fram ett provisionsförbud, säger Michael Gunnarsson, vd på Movestic, till Pensionsnyheterna.

Diskussionerna om projektet fortsätter och ett besked kan komma någon av de närmaste dagarna.

Redan i mars eller april kan EU-kommissionens förslag till direktiv för ett nytt förmedlingsdirektiv vara klart och då är det tveksamt hur värdefullt det då är med en svensk rapport som i så fall skulle göras innan det är helt klart var det landar.

Pensionsnyheterna har uppfattat att det inom de närmaste månaderna kan komma att bli ett stort ”konsumentpaket” från Bryssel där flera direktiv får gemensamma skrivningar när det gäller ersättningarna till mellanhänder.

Det rör direktiven för sammansatta finansiella produkter, fonddirektivet UCITS, direktivet om distribution och rådgivning av finansiella produkter PRIPs; lånedirektivet (Mortgage Directive), värdepappersdirektivet MiFID II och Förmedlardirektivet IMD II.

Av vad som hörts från Bryssel har tjänstemännen på kommissionen fått backa från sin tidigare liberala syn på provisioner och att det kan komma någon typ av begränsningar för ersättningar till i vart fall rådgivare som betecknar sig ”oberoende” i paketet.

De som träffat avtal med ett eller flera försäkringsbolag kommer troligen, såvitt avser direktiven, även i fortsättningen kunna ta emot provisioner.

Den stora frågan blir som vanligt hur mycket gladare konsumenterna blir när de förutom de vanliga pensionsgrubblerierna också ska ta ställning till huruvida de ska göra affärer med oberoende förmedlare som inte får ta emot provisioner eller om det är bättre att välja en beroende, som får betalt av försäkringsgivarna.
Pensionsnyheterna i Sverige AB
Rapsgatan 1
118 61 Stockholm
info@pensionsnyheterna.se
www.pensionsnyheterna.se
Orgnr: 559339-5907