Pensionsnyheterna berättade i lördagens extrautgåva att regeringsunderlaget nu väljer att kompensera årgång 1957 för att de inte fått del av det särskilda grundavdraget under 2023.
Det beräknas kosta 3,4 miljarder kr, enligt uppgifterna i debattartikeln som publicerades i Aftonbladet i lördags.
Men det är inte bara det uteblivna grundavdraget som gör att 1957-generationen kan känna sig blåst. De är ju pensionärer efter det att de fyllt 65 år, vilket innebär att de inte längre omfattas av socialförsäkringens förmåner för till exempel sjukpenning och sjukersättning.
Men deras arbetsgivare får under 2023 får betala fulla sociala avgifter på deras löner. Det gäller även för egenavgifter för näringsidkare, som får betala 31,42 procent. Nästa år sjunker den till 10,21 procent men 2023 får de alltså betala för en försäkring de inte kan utnyttja.
Pia Blank Thörnroos, rättslig expert på Skatteverket, påpekar att det inte är ovanligt att arbetsgivare får betala fulla sociala avgifter, även om det inte med automatik ger några socialförsäkringsförmåner.
- Det kan handla om människor som har inkomster i Sverige men inte stannar här ett helt kalenderår. Då får arbetsgivarna betala fulla socialavgifter för dessa personer, så det förekommer på andra håll i systemet, säger hon.
Hon påpekar att diskussionerna om skatterna som diskuteras kring årskull 1957 har flera dimensioner. Den kompensation som regeringen och Sverigedemokraterna aviserade i lördags rör ju rätten till den åldersbestämda rätten till det särskilda grundavdraget för pensionärer.
- Den var ju 65 år men höjdes till 66 år vilket gjorde att det blev rörigt. Men arbetsgivaravgifterna handlar ju om vad arbetsgivarna har råd med, så det är en politisk fråga, säger hon.
Hon säger med en blick i backspegeln att Skatteverket kanske borde ha påtalat för regeringen att de nya reglerna skulle leda till problem med socialavgifterna för årgång 1957 i sitt remissvar, men gjorde det inte. För generationen född 1959 kan Skatteverket däremot överväga att påpeka för regeringen att samma sak kommer att hända årskullen född 1959 när det gäller socialavgifterna.
- Rätt eller fel, vi kanske borde ha påpekat det vad gäller 57:orna, säger Pia Blank Thörnroos.
Hon tillägger att Skatteverket normalt inte kommenterar politiska frågor i sina remissvar.
"När det gäller skyldigheten att betala fulla socialavgifter (arbetsgivaravgifter eller egenavgifter) på ersättning till personer som inte har rätt till delar av socialförsäkringen på grund av ålder, är detta något som Skatteverket eventuellt borde ha påtalat eftersom reglerna inte blir fullt ut konsekventa gentemot rättigheterna för äldre. Men även här finns den skatterättsliga infallsvinkeln att rätten till lägre socialavgifter ska följa rätten till förhöjt grundavdrag. Skatteverkets uppfattning är att reglerna ska vara enkla. Om man ska använda sig av ålder för olika skatteregler bör samma ålder användas för olika skatter."
När det gäller att kompensera 1957:ornas uteblivna grundavdrag, så som aviserades i lördags, handlar det om att man kommer att krediteras den skatten på skattekontot i juli 2024 utan ansökan.
- Det är ingen komplicerad teknik för att göra det. Det är ju en åldersbaserad förmån så tekniskt bör det inte vara något problem att ordna det, säger hon.
Om man från politiskt håll bestämmer sig för att ändra socialavgifter eller egenavgifter för årgång 1959, men inte åtgärdar den saken för årskull 1957 så kommer de båda grupperna ställas mot varandra och kan leda till avundsjukediskussioner.
- Så blir det då, det blir två grupper som ställs mot varandra, säger Pia Blank Thörnroos till Pensionsnyheterna.