Som Pensionsnyheterna tidigare berättat oroas flera ömsesidiga försäkringsbolag för den nya minimiskatten som EU beslutat om när det gäller multinationella koncerner.
Tanken är att dessa inte ska kunna shoppa efter de bästa skattevillkoren i unionen utan att de ska påföras en minimiskatt i de länder där verksamheten i praktiken bedrivs.
Men ett problem har uppstått när det gäller de ömsesidigt bedrivna företagen som inte har några "ägare" som kan beskattas. Bolag som Folksam och Skandia liv har ju bara sina kunder som ägare och om skatt ska ta ut drabbar det kundernas sparpengar, något som man lobbar hårt för att slippa.
Just nu arbetar man i regeringskansliet med frågan och nu har även försäkringsfacket intervenerat och skrivit brev till Statssekreterare Carolina Lindholm hos finansminister Elisabeth Svantesson (M). Detta för att säkerställa för att det inte ska vara skatteplikt på de överskott som uppstår och landar i konsolideringsfonden.
I brevet skriver Forena:
Likartade verksamheter bör behandlas lika så att det fortsatt råder skattemässig neutralitet på tjänstepensions- och livförsäkringsområdet. Vi kan nu konstatera att det fortfarande råder oklarheter kring hur de nya reglerna om den nya tilläggsskatten slår mot enheter med långsiktigt sparande, och då särskilt privat placerat pensionssparande. Detta behöver förtydligas, skriver Forena och motiverar interventionen så här:
Av Försäkringsfackets Forenas medlemmar jobbar 65 procent i ömsesidiga försäkringsbolag. Vi kan konstatera att regelverken i EU utvecklats de senaste åren, med en allt sämre hänsyn till ömsesidiga bolags unika karaktär där kunderna även är ägare. För oss är det viktigt att vi har olika typer av försäkringsaktörer på den svenska och europeiska försäkringsmarknaden, där ömsesidiga är en sådan form.
I det specifika fallet om tilläggsskatt anger förvisso OECD i sin administrativa vägledning att ömsesidiga försäkringsföretag inte redovisar vinst varför de inte förväntas bli föremål för tilläggsbeskattning. Men här behövs förtydliganden i riktlinjerna samt tydligare anpassning till svenska förhållanden. Förtydliganden behövs eftersom svenska icke-vinstutdelande livbolag kan redovisa betydande resultat. Kapital som är medlemmarnas och försäkringstagarnas. Det finns således en risk att tilläggsskatten blir betydande för dessa, skriver Forena i brevet till Finansdepartementet. Det är undertecknat av ordförande Anders Johansson.