En man som jobbat i ett privat företag i Sverige och tjänat in tjänstepension för utlandsanställda ville veta hur denna skulle beskattas om och när hen flyttade till Italien för att pensionera sig där, men behålla sitt svenska medborgarskap.
Frågan handlade om vilken stat som skulle beskatta den utbetalade tjänstepensionen - Sverige eller Italien. En knäckfråga var om en pensionsförsäkring, som det finns regler för i skatteavtalet skulle behandlas på samma sätt som en tjänstepension där arbetsgivaren varit försäkringstagare och den anställde varit försäkrad.
Skatterättsnämnden kom 2020 fram till att Sverige hade rätt att beskatta pensionen och att den skatt som Italien skulle ta ut skulle avräknas från den svenska skatten. Det innebär att man inte anser att det finns anledning att göra skillnad på pensionsförsäkringar och tjänstepensioner även om detta inte direkt framgår av reglerna i det skatteavtal som gäller mellan Sverige och Italien.
Ett problem i sammanhanget är att avsättningar till tjänstepension i Italien inte är avdragsgilla. De behandlas alltså som svenska kapitalförsäkringar i det avseendet. I Sverige är avsättningarna avdragsgilla vilket innebär att pensionen ska beskattas vid utbetalningen.
Skatterättsnämnden kom fram till att både avsättningar och utbetalningar var ersättning för utfört arbete och att det fanns en koppling mellan utfört arbete och ersättning. Den enda skillnaden var beskattningstidpunkten, menade Skatterättsnämnden, och tyckte alltså att det var samma inkomst i de båda ländernas skatteregler.
Nu har Högsta förvaltningsdomstolen fastställt Skatterättsnämndens förhandsbesked, som alltså innebär att Italien får rätt att beskatta utbetalningarna från tjänstepensionsförsäkringen, men att den skattskyldige pensionären får räkna av den italienska skatten från den svenska.
Det har tagit nu gått fyra år sedan frågan först landade på skatterättsnämndens bord, men nu är den alltså avgjord i högsta instans.