Regeringen antog igår en lagrådsremiss om den nya lagen om tilläggsskatt för företag i stora koncerner. Den nya lagen, som träder i kraft 1 januari 2024, är en anpassning till EU-direktivet om en minimibeskattning på 15 procent för stora koncerner.
Regeringen har lyssnat på kritiken från ömsesidiga livbolag och infört en justeringspost, så att försäkringstagarna i ömsesidiga livbolag inte drabbas mer av tilläggsskatten än kunder i vinstutdelande livbolag.
Det är en ovanligt komplicerad lagtext på 900 sidor. Folksam och Skandia har lobbat hårt för att det ska bli en jämlik beskattning mellan vinstutdelande och ömsesidigt drivna livbolag. Regeringen har lyssnat på denna kritik och skriver så här i lagrådsremissen:
"Folksam Liv och Skandia Liv har påtalat att de föreslagna reglerna om beräkningen av det justerade resultatet kan leda till en ökad och ojämlik beskattning av det pensions- och sparkapital som är placerat hos ömsesidiga livförsäkringsbolag jämfört med vinstutdelande livförsäkringsbolag. Skälet för det är att svenska ömsesidiga livförsäkringsbolag, till skillnad från vinstutdelande livförsäkringsbolag, normalt har betydande bokföringsmässiga överskott. Dessa överskott förs i normalfallet till konsolideringsfonden. Konsolideringsfonden utgör bundet eget kapital i livförsäkringsbolaget och får normalt bara användas till förlusttäckning eller återbäring. Överskotten i konsolideringsfonden tillhör försäkringstagarna men förvaltas av bolaget."
Regeringen instämmer i Folksam Livs och Skandia Livs bedömning att reglerna om tilläggsskatt inte bör innebära ökad beskattning av överskott i ömsesidiga livförsäkringsbolag som är hänförligt till försäkringstagarna.
Regeringen föreslår därför att ömsesidiga livförsäkringsbolag och livförsäkringsaktiebolag som inte får dela ut vinst, ska justera det beräknade resultatet för förändringar i konsolideringsfonden. Vinst som överförs till fonden ska dras av och återföring från fonden för att täcka förlust ska tas upp vid beräkningen."
Beskedet välkomnas av berörda livbolag.
- Vi är nöjda över att regeringen delar vår bedömning om att reglerna om tilläggsskatt inte bör leda till ökad beskattning av överskott som är hänförligt till försäkringstagarna, säger Skandias pensionsekonom Mattias Munter.
- Vi välkomnar att regeringen agerar för att undvika att oavsiktligt extrabeskatta två miljoner sparare och andra försäkringstagare. Vi kommer nu analysera regeringens förslag till lösning, säger Emma Lindberg, ansvarig för samhällskontakter på Folksam.
Varken tjänstepensionsföretag eller pensionsstiftelser omfattas av den nya lagen om tilläggsskatt. De enheter som är undantagna minimibeskattningsdirektivet är:
Myndigheter, internationella organisationer, ideella organisationer, investeringsfonder som är moderföretag, pensionsfonder och investeringsenheter för pensioner.
För att omfattas av tilläggsskatten ska koncernen ha en samlad omsättning på minst 750 miljoner euro. Det har även införts generella undantag från reglerna, så att en koncern eller företag i en koncern kan skjuta upp beskattningen i upp till fem år.
/ Ola Hellblom