Under det senaste året fram till halvårsskiftet i år har premiebetalningar till privata kapitalförsäkringar minskat med 58 miljarder kronor (-29,7 procent) jämfört med föregående året. Det gör att de samlade premiebetalningarna till pensions- och livförsäkringar minskat med 51,6 miljarder (-13,9 procent) under det senaste året.
Det framgår av kvartalsstatistiken från Svensk Försäkring, som presenterades i morse. Däremot fortsätter premiebetalningar till tjänstepension att öka. Under andra kvartalet i år var ökningen via valcentral 5 procent och utanför valcentral 3 procent. Men de samlade premiebetalningarna under andra kvartalet minskade ändå med 7 procent till 70,6 miljarder jämfört med samma kvartal förra året.
Lönsamheten i branschen har försvagats under senaste två åren, då intäkterna sjunkit samtidigt som försäkringsersättningarna fortsätter uppåt. Under andra kvartalet betalades det ut 69 miljarder från pensions- och livförsäkringar, vilket var 10 procent mer än andra kvartalet 2022. Under det senaste året uppgick försäkringsersättningarna till 344 miljarder, vilket kan jämföras med samlade premiebetalningar på 320 miljarder för samma period.
Men tittar man på de senaste tio åren har lönsamheten varit hög. Livbolagens samlade premieinkomster har ökat med 91 procent (215 miljarder) medan försäkringsersättningarna bara har ökat med 77 procent (149 miljarder) för samma period.
Det kraftiga raset för privata kapitalförsäkringar under de senaste fem kvartalen har lett till ändrade marknadsandelar i branschen som numera består av 28 livbolag och 16 tjänstepensionsföretag.
Avanza, Futur Pension och Nordnet är de tre livbolag som är störst inom depåförsäkring, dit privata kapitalförsäkringar räknas. De bolagen har varit vinnare under föregående år när det privata försäkringssparandet ökade snabbt. Omvänt blir de nu förlorare när detta sparande snabbt vänder nedåt.
De livbolag som har ökat sina marknadsandelar mest under det senaste året är de stora tradbolagen: Alecta, AMF, Folksam och Skandia. De som tappat mest är de fyra största inom depåförsäkring: Avanza, Futur Pension, Nordnet och SEB Pension & Försäkring.
Men av de tre sparformerna är depåförsäkring fortsatt störst med 39 procent följt av 35 procent i traditionell försäkring och 26 procent i fondförsäkring. Men uppdelat på premiebetalningar under det senaste året är tjänstepension störst med 54 procent (171 mdr), följt av privata kapitalförsäkringar på 43 procent (138 mdr).
Branschens totalavkastning under det första halvåret i år är inte mycket att skryta över. Livbolagens genomsnittliga avkastning var 4,2 procent, vilket kan jämföras med en kursuppgång på över det dubbla på Stockholmsbörsen. Värt att ha i minnet är att tradlivbolagen som har garanterade produkter inte kan ta för höga risker och att deras räntebärande innehav ger låg avkastning i det stigande ränteläget.
/ Ola Hellblom