NYHETSARKIVET
22 sep 2023 15:36
Ingen lär bli rik på att förvalta ITP-premier längre
"Det gör ont". Så uttrycker sig en vd för ett av de stora fondförsäkringsbolagen på frågan om vad som hänt efter det att Collectum förmått bolagen att sänka sina avgifter på sina gamla bestånd.

När upphandlingen drog igång fanns det i upphandlingsunderlagen en "möjlighet" att erbjuda sig att sänka avgifter på gamla produkter, alltså de gamla stockarna.

Collectum skryter om att deras system med upphandlade försäkringsbolag nu inneburit att fondavgifterna sänkts med 78 procent i genomsnitt, sedan 2007.

Bolagen visste inget om vad en sänkt avgift på gamla bestånd skulle betyda när de erbjöd sig att sänka avgifterna. Bara att de skulle kunna på "pluspoäng" om de även åtog sig att sänka gamla avgifter.

Det här var nu lite av en utpressningssituation. Om bolagen valde att inte sänka riskerade det att bli tungan på vågen, som gjorde att man inte kom med som valbart bolag.

Föga överraskande visade det sig att i princip alla bolag som lämnade offerter också sänkte. Till saken hör att bolag som lovade att sänka avgifterna på gamla produkter i beståndet även förband sig att sänka avgifter på det gamla beståndet, även om de inte blev valbara. Ett dubbelt nederlag, om man så vill.

”Vi kan konstatera att de bolag som varit intresserade av att erbjuda fondförsäkring för tjänstepensionen ITP i upphandlingen också kommer att förbättra villkoren i sina tidigare fondutbud. Det incitament vi har gett dem att göra förbättringar för äldre produkter kommer innebära att miljontals kronor sammantaget kommer att gå till tjänstemännens pensioner istället för till avgifter", sa Pehr Östberg, ansvarig för upphandlingen på Collectum redan i januari i år.

- De som inte kom med fick då tillämpa de nya avgifterna redan i maj i år. Något bolag hade problem med att göra justeringar i sina system och fick respit, men per den första oktober ska de nya avgifterna på gamla bestånd gälla hos alla försäkringsgivare, säger Tomas Carlsson, Pensionsexpert på Collectum till Pensionsnyheterna.

För bolag som kom med i upphandlingen 2023 är det dock den 1 oktober som gäller.
Det har alltså redan börjat göra ont för framför allt för fondförsäkringsbolagen och nu i november när de första pengarna kommer in går det att räkna och se resultatet i kronor och ören för dem som kom med.

Enligt Collectum fanns det omkring 170 miljarder kr under förvaltning i äldre produkter tecknade före 2007, när man började med upphandlingar.

De flesta av bolagen som ville ha "pluspoäng" till okänd växelkurs i slutänden, valde att plocka bort hela eller delar av den gamla försäkringsavgiften på 0,65 procent av kapitalet i gamla bestånd.

Räknat på hela beståndet hamnar vi i storleksordningen 1,1 miljarder kr lägre årliga intäkter för branschen. Vissa bolag har dock anpassat sina avgifter tidigare, till exempel AMF, varför det kommer att bli billigare för vissa och dyrare för dem som hållit uppe avgifterna längre.

Till det kommer att bolagen även sänkt avgifterna på de fonder de erbjuder vilket även det slår hårt mot lönsamheten.

Det gäller särskilt för bolag som inte har tillgång till egna fondbolag utan köper in fonder på stan. Där blir Collectums nedpressade priser ett problem.

Stora fondbolag med bra kvalitet och rykte på marknaden har ingen lust att sälja sig för billigt. Och om man verkligen vill ha tillgång till deras fonder blir det Ebberöds Bank att ta in dem i sortimentet. Prispressen gör att de priser man kan få ut i Collectumsystemet ligger lägre än inköpspriserna.

Ett sätt att komma runt det här problemet med prispressen är att försöka "bundla" olika produkter till kunderna. Det är en teknik som framför allt bankerna varit bra på historiskt.
Om man går lite plus på bankkort, privat fondsparande och bolån kan man gå med på att det blir tunna marginaler för ITP-sparandet. Kunden kan då bli lönsam, trots allt. (Nu bör man ha i minnet att det inte är många storbanker som har problem med sin lönsamhet, att döma av deras årsredovisningar.)

Finansinspektionen har dock ögonen på den här företeelsen med bundling och brukar inte gilla korssubventionen mellan gungor och karuseller. Varje produkt ska vara självbärande ekonomiskt och kunderna ska välja varje produkt för sig.

De bolag som drabbats av dubbelsmällen, alltså att de inte valts ut men trots det måste sänka sina avgifter i det gamla beståndet, får svårt att räkna ihop sina fondförsäkringsaffärer och samarbetet med Collectum.

De bolag som får det tuffast är de som från och med oktober i år inte får in några nya premier och dessutom hängt med i krypcasinot på gamla pengar.

Här finns SEB som nu bara har möjlighet att bearbeta sina ITP-kunder för att förmå dem att göra ett aktivt val genom att flytta till SEB:s tradförsäkring. Den var nämligen utvald i förra upphandlingen, vilket inte fond var.

Det gäller för övrigt även AMF som inte längre är valbart för fondförsäkring. De har dock möjligheten att försöka få sina kunder att flytta till bolagets tradförsäkring. Men då gäller det, både för AMF och SEB att kunderna faktiskt blir "aktiva" och gör omval. Och förstås att de tycker att det är en bra idé att byta till trad.

Collectum har nu ändrat i reglerna så att det inte längre finns analoga valblanketter att skicka ut till kunderna. Numera ska valen göras digitalt med Bank-ID direkt på Collectums hemsida, något som kan vara svårt att förmå kunderna att göra. Som vi berättade igår pekar prognoserna mot att färre kunder gjort omval den här gången.

Om en vecka, den 1 oktober, vet vi bättre hur det gått för de bolag som försökt att få ITP-kunderna stanna kvar hos sina försäkringsgivare.

Det ser ut som att det kan bli tagelskjorta och svångrem för många fondförsäkringsbolag framöver. Inte ens vinnarna i Collectums upphandling har anledning att jubla särskilt högt, det kommer att göra ont även för dem. Den stora frågan blir förstås varför det behövs 14 fondförsäkringsbolag i Sverige som ska dela på de små vinster som kan skapas i den prispressade marknaden.
Pensionsnyheterna i Sverige AB
Rapsgatan 1
118 61 Stockholm
info@pensionsnyheterna.se
www.pensionsnyheterna.se
Orgnr: 559339-5907