Dagens Industri har fortsatt sin granskning av bolag som investerat i Heimstaden Bostad. Nu är även Pensionsmyndigheten inblandad i och med att myndigheten har köpt aktier i fastighetsbolaget till den portfölj som hanterar myndighetens tradportfölj. Den kan sparare växla till från fondförsäkring när de går i pension.
Det är tänkt att vara ett mindre volatilt placeringsalternativ med garanterade utbetalningar.
Pensionsmyndighetens styrelse beslöt att 10 procent av den så kallade tillväxtportföljen skulle gå till fastighetsinvesteringar och här valde Pensionsmyndigheten att ta rygg på storägarna Folksam och Alecta och satsa på Heimstaden Bostad.
I takt med att räntorna stigit har Heimstaden Bostad, som är hårt belånat, fått en betydligt dyrare upplåning och för att klara av räntebetalningarna kan man endera behöva tillskott från ägarna alternativt avyttra delar av fastigheterna. Den 22 september fick Heimstaden sänkt kreditratin till BB av ratinginstitutet Fitch.
Pensionsmyndighetens investering är på omkring 2,4 miljarder kr och nu kan man alltså behöva skjuta till mera pengar i aktieägartillskott. Det mandat man har från styrelsen innebär att omkring 3,5 miljarder ska placeras i fastigheter, eller 10 procent av tillväxtportföljen.
Det innebär att man har möjligheter att stötta Heimstaden inom nuvarande mandat, men då skulle hela fastighetsportföljen bestå av ett enda aktieslag, något som kan vara tvivelaktigt ur ett risksspridningsperspektiv.
En av dem som tog fram placeringsportföljen för tradförsäkringen under sin tid på Pensionsmyndigheten var Erik Fransson, idag kanslichef på Fondtorgsnämnden. Han var även med när de första aktierna i Heimstaden köptes in.
I mars 2021 förklarade han investeringar i fastigheter så hår:
"Genom att investera en del av tillgångarna i fastigheter, som har ett mer stabilt värde, får portföljens avkastning en jämnare utveckling. Hittills har tillväxtportföljen bestått av enbart aktier. Nu sprider vi riskerna över fler tillgångsslag", sa Erik Fransson, då chef på fondtorgsavdelningen på Pensionsmyndigheten.
Idag vill han dock inte säga något om myndighetens investering i Heimstaden.
- Jag lämnade det uppdraget för ett år sedan och har inga kommentarer, säger han till Pensionsnyheterna.
Pensionsmyndighetens tidigare generaldirektör Daniel Barr har förklarat att han i sin nuvarande roll som GD på Finansinspektionen skulle kunna uppfattas som jävig eftersom FI har tillsyn över de marknader som berörs. Han säger sig därför inte heller kunna kommentera.
Pensionsmyndigheten har det totala ansvaret för hur tradportföljen sätts samman för att långsiktigt vara anpassad till spararnas profil. Man har en lång portfölj som för närvarande har en duration på 10-11 år.
År 2017 skickade myndigheten en skrivelse till regeringen och bad att få slippa ifrån ansvaret för förvaltningen av tradportföljen. Det blev det dock aldrig något av, utan den portföljen förvaltas fortfarande av myndigheten men har vissa mandat utlagda på externa förvaltare, till exempel Kammarkollegiet som sköter räntedelen av portföljen.
Och fastighetsportföljen ligger som läget nu ser ut, helt i aktier i Heimstaden Bostad.