NYHETSARKIVET
29 sep 2023 14:32
Kvinnor med privat tjänstepensionsförsäkring lever längst
Tjänstemän lever längre än kommunanställda, som i sin tur lever längre än arbetare. Men de som lever längst är kvinnor och män som har en privat tjänstepensionsförsäkring. Det visar Svensk Försäkrings uppdaterade dödlighetsanalys, DUS 23.

Den nya dödlighetsanalysen har undersökt dödligheten på en mer detaljerad nivå än tidigare undersökningar. För män som fyllt 65 år förväntas den genomsnittliga livslängden bli 86,3 år och för kvinnor 88,3 år. Men män som har en privat tjänstepensionsförsäkring förväntas leva 2,2 år längre än genomsnittsmannen och för kvinnor med privat tjänstepensionsförsäkring förväntas livslängden bli 89,6 år.

Dessa relativt stora skillnader i livslängd förklaras enligt Svensk Försäkring av att individer med bra ekonomi generellt har bättre hälsa än individer med sämre ekonomi. Personer med kollektivavtalade tjänstepensioner lever också längre än resten av befolkningen. Här är skillnaden 0,9 år längre för män och 0,2 år för kvinnor

DUS23 har också undersökt skillnader i livslängd mellan olika kollektivavtalsområden.

Arbetare har liksom tidigare den kortaste observerade livslängd. För de som har fyllt 65 år förväntas kvinnliga arbetare leva 20,9 år ytterligare och för manliga arbetare är genomsnittlig återstående livslängd 18,4 år.

Kommun- och regionanställda lever drygt ett år
längre och tjänstemän cirka två år längre.De som förväntas leva längst i Sverige är alltså tjänstemän som har tecknat privat tjänstepensionsförsäkring.

/ Ola Hellblom



Pensionsnyheterna i Sverige AB
Rapsgatan 1
118 61 Stockholm
info@pensionsnyheterna.se
www.pensionsnyheterna.se
Orgnr: 559339-5907