Alexander Ernstbergers affärer med lidingövillan har nu lett till åtal. I stämningen, som idag kom till Stockholms Tingsrätt, åtalas han för grov oredlighet mot borgenärer.
Anledningen är att han, trots att han var på obestånd (eller borde känt det på sig) ändå gav sin fru halva Lidingövillan, värderad till 65 miljoner kr som gåva, vilket skedde i december 2020. Detta alltså innan Stockholms tingsrätt ogillade åtalet och frikände de åtalade i januari 2021. Redan då kan Ernstberger ha förstått att han skulle kunna fällas i den första processen och vidtog därför åtgärder för att rädda hem tillgångar.
"Vid gåvan föreskrevs villkor som medförde hinder mot indragning enligt 8 kap 8 § utsökningsbalken vilket innebar att den kvarvarande andelen av fastigheten efter gåvan saknade värde för borgenärer utan panträtt", läser Pensionsnyheterna stämningsansökan.
Hans fru, som fick gåvan, åtalas för medhjälp till grov oredlighet mot borgenärer, alternativt medhjälp till vårdslöshet mot borgenärer. Affärerna gjordes alltså innan den fällande domen i Svea Hovrätt kom i juli 2021, då företrädare för Allra och Oak Capital dömdes till långa fängelsestraff och skadestånd till Pensionsmyndigheten.
Enligt Ekobrottsmyndighetens åklagare Johan Bäckström borde han redan då ha varit medveten om att de pengar och tillgångar han då hade inte skulle räcka för att betala skadeståndet till Pensionsmyndigheten som han hotades av i processen i tingsrätten.
Trots det gav han bort hälften av sin del i villan. Till det kommer att Ernsberger även gjorde aktieutdelningar från sitt bolag S2 på 75 miljoner kr till sig själv. Detta trots att han hade ett åtal hängande över sig för de brott som skedde i Allramålet. Även detta skedde innan hovrätten avkunnat dom.
Här drar åklagaren även in bolagets revisor Fredrik Åborg som godkände utdelningarna från bolaget S2 till Ernstberger. Det anser åklagaren innebär att han "av grov oaktsamhet främjat gärningen".
Åklagaren menar att de två advokaterna som hjälpte till med att upprätta gåvobreven och gav ekonomisk och juridisk rådgivning om utformningen av dessa, åtalas för medhjälp till borgenärsbrott. De borde känt till att Ernstberger redan då var på obestånd och de två, advokat Jens Liif och Jenny Eneström, åtalas därför för medhjälp till borgenärsbrott.
I ett medskick till domstolen skriver åklagaren "att det i påföljdsdelen kan ha betydelse i vilken mån Advokatsamfundets disciplinnämnd avser meddela Jens Liif respektive Jenny Eneström disciplinpåföljd i händelse av fällande dom. Tingsrätten bör därför överväga att inhämta yttrande i denna del från Advokatsamfundet."
Sak samma gäller revisorn där åklagaren tycker att tingsrätten bör "inhämta yttrande i denna del från Revisionsinspektionen, om åtalet leder fram till fällande dom."