NYHETSARKIVET
4 okt 2023 16:08
Moderat vill ta bort inkomsttaket i allmänna pensionen
Moderata riksdagsledamoten Boriana Åberg motionerar i riksdagen om att slopa inkomsttaket i den allmänna pensionen.

Hon tycker att det saknas en tydlig koppling mellan arbetsgivaravgifterna och de avgifter man betalar i pensionsavgift. Pensionsavgiften utgör 10,21 procent av lönesumman i de fulla avgifterna på 31,42 procent, men hon anser att de som har lön över taket på 7,5 inkomstbasbelopp borde få pensionsrätt för de avgifter man betalar över taket. Idag utgör den delen en ren skatt.

"Arbetsgivaravgifterna ligger i dag på 31,42 procent av bruttolönen, och är i grunden avsedda att finansiera trygghetssystem såsom sjukförsäkring, föräldraledighet och pensioner. Kopplingen mellan avgift och dessa försäkringar har dock minskat kraftigt över tiden. För försäkringarna finns ett tak, över vilket inga ytterligare förmåner tjänas in, men full avgift fortfarande erläggs", skriver hon.

"En tredjedel av dessa avgifter, närmare bestämt 10,21 procent av bruttolönen, utgörs av ålderspensionsavgift. Denna avgift erläggs på alla arbetsinkomster, utan begränsning. Däremot erhålls ingen pensionsförmån för inkomster över det s k inkomsttaket (en årsinkomst om 557 250 kronor 2023).
Skatt vore den enda rimliga benämningen på denna pålaga. En tydlig koppling mellan de avgifter som erläggs och de förmåner som erhålls är viktigt för transparens och för legitimitet för socialförsäkringssystemen”, skriver hon i sin motion”.

Hon menar att om systemet reformeras i den här delen så skulle det också bli mer tydligt att de avgifter man betalar in under yrkeslivet också skulle göra det tydligare att högre inbetalningar till systemet också skulle ge högre pension och bidra till att öka repektavståndet.

”Vårt nuvarande pensionssystem (…) har många förtjänster, och betraktas bland annat som ett av de mer stabila pensionssystemen. Dock har det på senare år börjat ifrågasättas utifrån att många upplever att skillnaden i den pension man erhåller om man har förvärvsarbetat hela livet, eller inte alls, är allt för liten. Detta legitimitetsproblem har till del sin förklaring i den uteblivna pensionsförmånen över inkomsttaket. Mot ovan redovisade bakgrund är det särskilt angeläget att avskaffa inkomsttaket för intjänande av pensionsförmån. All inkomst vilken det erläggs ålderspensionsavgift för bör sålunda vara pensionsgrundande”, skriver hon.

Pensionsnyheterna konstaterar att en reform av den typen skulle innebära en sorts socialisering av tjänstepensionerna. De ger ju högst premier över inkomsttaket på 7,5 inkomstbasbelopp, där det i premiebestämda tjänstepensioner ersätts med 30 procent av inkomsten eller mer.

Skulle taket slopas skulle motivet för tjänstepensionsförstärkningen över taket försvinna. Om då nivåerna på tjänstepensionerna behålls skulle framtida pensionärer bada i pension. Men för pensionssystemet är det knappast några problem att få in avgifter även över taket. Frågan är bara vad avtalsparterna och försäkrings- och pensionsbranschen skulle tycka om att staten skulle ta över stora delar av tjänstepensionsmarknaden.

Politiskt har frågan emellanåt kommit upp. Ett förslag har varit att höja inkomsttaket till 10 inkomstbasbelopp för att på så sätt utvidga systemet till att omfatta även högre inkomster. Det har dock inte fallit i god jord vilket är lätt att inse eftersom så många olika intressen skulle utmanas om det skulle bli verklighet. Det skulle dock innebära en förstärkning av inkomstpensionssystemet och minska riskerna för broms eller balansering.

Se där – ännu en fråga att diskutera i den utvidgade Pensionsgruppen.
Pensionsnyheterna i Sverige AB
Rapsgatan 1
118 61 Stockholm
info@pensionsnyheterna.se
www.pensionsnyheterna.se
Orgnr: 559339-5907