NYHETSARKIVET
10 okt 2023 13:35
Könsneutrala premier införs från oktober 2023 i FTP 2
Från och med oktober 2023 införs könsneutrala premier inom försäkringstjänstemännens förmånsbestämda pensionsplan FTP 2. Införandet innebär att samma antagande om dödlighet för män och kvinnor tillämpas vid bestämning av försäkringspremier för ålderspension och familjepension.

Det här innebär att försäkringspremier för kvinnor kommer att minska för ålderspension och öka för familjepension. För män gäller det omvända, det vill säga för män kommer premier öka för ålderspension samt minska för familjepension.

"Sett till alla medlemsbolag kommer den totala premiesumman för medlemsbolagen att vara oförändrad. För medlemsbolag vars fördelning mellan män och kvinnor avviker från genomsnittet kommer den totala premiesumman att förändras", skriver Harri Holmberg på PRI Pensionsgaranti som administrerar FTP2.

I praktiken kommer premierna avseende ålderspension att öka med cirka fem procent för män och minska med cirka fyra procent för kvinnor. För familjepension kommer premierna att sänkas med cirka 25-30 procent för män och höjas med ca 50 procent för kvinnor.

När FTP 2-premierna förändras kommer övergången till könsneutrala försäkringspremier även att påverka frilagd premie som kan användas för alternativ FTP-lösning. Det är helt individuellt från person till person hur mycket den premien kommer att öka eller minska. Det är även beroende av om frilagd premie är "premiedragande" eller om den premien sedan tidigare årsskifte är noll kronor.

Förmånerna för ålders- och familjepension till premiedragande anställd påverkas inte då förmånerna fortsatt kommer att vara beräknade enligt de procentsatser som gäller för FTP 2-planen.

Detsamma gäller för den som har avslutat sin anställning, det vill säga det intjänade fribrevet kommer att vara oförändrat.

Enligt PRI blir det viss påverkan för försäkrade som vid pensionsuttag omfördelar sina ålderspensionsförmåner, det vill säga ändrar utbetalningstid från livslångt till tidsbestämd. Då får man en marginell förändring, högre eller lägre, av den förmån man hade fått före övergång till könsneutral dödlighet.

Tjänstemännen inom ITP 2 har redan könsneutrala premier och alltså samma dödlighetsantaganden för kvinnor och män. Där kan dock tiotaggare som väljer alternativa försäkringsgivare ha könsspecifika premier, något som gör att det kan vara mindre gynnsamt för kvinnor att välja alternativ ITP. Detta eftersom de då får finansiera sin längre levnad utan bidrag från männen, som inte lever lika länge.

Pensionsnyheterna i Sverige AB
Rapsgatan 1
118 61 Stockholm
info@pensionsnyheterna.se
www.pensionsnyheterna.se
Orgnr: 559339-5907