SEB Trygg Liv Gamla har bråkat med Skatteverket om hur ersättningar från återförsäkringsbolag ska beskattas.
Historien går tillbaka ända till beskattningsår 2014-2015 och handlar om huruvida bolaget ska betala inkomstskatt på mottagen återförsäkring. SEB Trygg Liv Gamla har inte tyckt det. Skatteverket har tyckt tvärtom, varför frågan hamnat i domstolarna.
Frågan handlar om huruvida det ska betalas avkastningsskatt på ersättningarna från återförsäkrarna när det handlar om sjuk- och olycksfallsförsäkringar är inte direkt solklar men Förvaltningsrätten höll med bolaget.
Skatteverket gav sig inte med det och överklagade till Kammarrätten i Stockholm.
Nu står det klart att Kammarrätten tycker att SEB Trygg Livs och förvaltningsrättens tolkning av lagen är rätt och Skatteverkets fel och skriver:
"Kammarrätten anser i likhet med förvaltningsrätten att ordalydelsen i 39 kap. 4 § IL och 2 kap. 11 och 12 §§ lagen (1990:661) om avkastningsskatt på pensionsmedel talar för att verksamhet när det gäller mottagen återförsäkring som är hänförlig till sjuk- och olycksfallsförsäkringar inte ska beskattas enligt bestämmelserna i IL. Det finns inte heller stöd i förarbetena för någon annan tolkning. Skatteverkets beslut att höja bolagets inkomst av näringsverksamhet för de aktuella beskattningsåren var alltså felaktiga."
Totalt handlade frågan om drygt 100 miljoner kr som Skatteverket räknade upp Trygg Livs inkomster med för de aktuella beskattningsåren.
Och rättegångskostnaderna på totalt 160 000 kr står staten för, nu när Skatteverket enligt Kammarrätten hade fel om hur skattelagarna skulle tolkas.