Igår berättade vi om två socialdemokraterna Isak From och Helén Pettersson som motionerar i riksdagen om att Pensionssystemet "inte levererar de 60 procent av slutlönen som beslutades vid införandet och att nivån i dag sänkts till 45 procent".
Den formuleringen har fått Pensionsdebattören och tidigare generaldirektören för Riksförsäkringsverket, K-G Scherman, att gå i taket.
- Något mål för nivån finns inte. Beräkningarna som redovisades i princippropositionen 1994 pratar om 55 till 65 procent av slutlönen vid dåvarande livslängd, och under i övrigt oförändrade förhållanden. Idag betyder det 55 till 65 procent vid 68 års ålder, alltså med hänsyn till riktåldrarna till följd av livslängdsökningarna.
Han har även gått tillbaka till källorna för att styrka sin tes och i proppen "Reformering av det allmänna pensionssystemet 1993/94:250" står det så här:
"Det allmänna pensionssystemet ska enligt vad vi föreslagit (
) ge en pension som utgör ungefär samma andel av inkomsterna under förvärvsperioden som i dagens system. I nuvarande pensionssystem kan en person som förvärvsarbetar i normal omfattning räkna med att vid pensioneringen få en kompensationsnivå (ålderspension i procent av slutlönen) på mellan 55 % och 65 % av slutlönen, förutsatt 2 procent årlig realtillväxt och under vissa förutsättningar i övrigt".
K-G Scherman påpekar att "normal omfattning" av förvärvsarbete beräknades vara 40 år. I det gamla ATP-systemet var det 30 år som gällde där de 15 bästa gav förmånen.
Han avslutar med en känga åt alla som försöker hålla fast vid 65 års pensionsålder trots de demografiska förändringarna och säger så här till Pensionsnyheterna:
- Det är inget bekymmer med demografin. Det är ett fullkomligt medvetet undvikande ifrån pensionsgruppens sida att ta ansvar för att skapa en insikt hos människorna genom att fastställa att alla åldersgränser, i pensionssystemet och näraliggande system, utan tillägg eller prutningar, ska följa den alternativa pensionsåldern. Så länge man inte har gjort det så är det självklart att folk fortsätter att anse att pensionsåldern är 65 år. Någon allmän insikt om att politikerna och rådgivarna bakom dem ljuger folk rakt upp i ansiktet går ju inte att sprida. Och bristen på ansvarstagande från politikerna gör att sådana som Folksams Håkan Svärdman och en massa politiker kan hålla på och prata om att man borde ha bra pension redan vid 65 års ålder, säger han.
Återstår att se om hans ord ljuder ända in i sammanträdesrummet när den nya Pensionsgruppen ska inleda sitt arbete.