Alectas position som ickevalsalternativ för ITP-planen skapar en osund konkurrenssituation på tjänstepensionsmarknaden. I en intervju med DI uppmanar därför Skandias koncernchef Frans Lindelöw att Svenskt Näringsliv utreder hur konkurrensen och fördelningen av tjänstepensionsmiljarder kan förbättras.
Det är många som genom åren uttryckt sitt stora missnöje med att kollektivavtalsparterna slussat huvuddelen av tjänstepensionskapitalet till de bolag som de själva äger genom att i upphandlingar utse dessa bolag till ickevalsalternativ för respektive kollektivavtalsområde. Så är fallet med de två största kollektivavtalsområdena för privata tjänstemän, ITP-avtalet, och för privata arbetare, SAF-LO. Här är Alecta respektive AMF ickevalsalternativ.
Alecta har utsetts till ickevalsalternativ inom ITP-området i samtliga upphandlingar som har gjorts hittills. Det har starkt bidragit till att Alectas förvaltade kapital fördubblats till 1 200 miljarder under de senaste tio åren. Skandia-chefen Frans Lindelöw varnar nu för att Alectas kapital kommer att växa till 2 500 miljarder under de kommande tio åren och att detta skapar en osund konkurrens och en farlig kapitalkoncentration till ett bolag. Han talar givetvis i egen sak, då Skandia åkte ut som valbart bolag i den senaste ITP-upphandlingen.
Min uppmaning till Svenskt Näringsliv är att ta fram en helt ny modell som utgår från tre kriterier; den ska motverka osund kapitalkoncentration, den ska kännetecknas av relevant valfrihet och hållbara placeringar. Kundernas egna val är det som ska vara i absolut fokus, säger Frans Lindelöw.
Men Svenskt Näringsliv lär knappast följa den uppmaningen, då arbetsgivarnas organisation äger Alecta tillsammans med PTK.
Om nuvarande struktur på tjänstepensionsmarknaden ska förändras krävs det ett politiskt initiativ. Det är också osannolikt, eftersom politiker alltid varit ovilliga att klampa in på områden där arbetsmarknadens parter styr.
/ Ola Hellblom