Frågor som rör om AP-fonderna ligger under finansdepartementet och det är finansmarknadsminister Niklas Wykmans (M) fråga.
Men innan beslutet om att tillsätta en utredning AP-fonderna offentliggjordes ville socialdepartementet vara med och se till att beslutet förankrades i den nya Pensionsgruppen, innan det blev offentligt.
- Pensionsgruppen ska träffas på torsdag den 26 oktober för ett möte, men i och med att regeringen ville gå ut med frågan tidigare så har vi förankrat frågan hos partierna i gruppen innan mötet. Och alla har ställt sig bakom förslaget så förankringen har gått bra, säger äldre- och socialförsäkringsminister Anna Tenje (M) till Pensionsnyheterna.
Hon påpekar att den lagstiftning som idag styr AP-fondernas verksamhet har sina rötter från början av 2000-talet och att det nu finns anledning att se över frågorna eftersom världen förändrats sedan dess.
- Jag vill inte föregå utredningen, men det vi ser som viktigt är att utredaren ser över AP-fondernas kostnader och att vi även hittar vägar att förbättra möjligheterna till ansvarsutkrävande, säger hon.
AP-fonderna utreddes även år 2012. Då var det tydligt redan i direktiven att utredaren inte skulle lämna förslag som gick ut på att lägga samman de fyra buffertfonderna till en enda.
Då, 2012, lämnade utredare Mats Langensjö över sin utredning utan att utredningen föreslog en fusion. Men i ett särskilt yttrande meddelade utredningens samtliga experter att man ansåg att det vore en rimlig effektivisering av fondernas verksamhet, samtidigt som det skulle spara in stora pengar.
Anna Tenje säger att den nya utredningen, under Tord Gransbo, har möjlighet att genomlysa verksamheten och att det inte ska finnas några hinder för utredaren att föreslå sådant som kan öka transparensen och anpassa verksamheten till den verklighet som råder idag. Men hon tror inte att det handlar om att slå ihop fonderna till en enda.
- Jag tror inte det är tanken, men vi får avvakta utredningen. Jag vill inte föregripa den, säger Anna Tenje.
Utredningen får nu kort tid på sig och ska alltså vara klar i mars 2024, vilket är en rätt kort tid för en större genomlysning av fondernas verksamhet. Varför är det så bråttom, undrar Pensionsnyheterna.
- Vi är uthålliga i arbetet med att se över och reformera pensionssystemet. Samtidigt är vi otåliga och tycker inte att saker ska behöva ta längre tid än vad som behövs, säger Anna Tenje.