Igår meddelade Dagens Eko att den advokat som hjälpt Allras Alexander Ernstberger med upplägget för att ge bort sin del av den riksbekanta villan på Lidingö, som han ägde tillsammans med sin fru, fortfarande har kvar sitt jobb som konkursförvaltare och bistår Kronofogden.
Detta trots att han har ett åtal hängande över sig för att ha bistått med råd och dåd för att hjälpa tid att skaffa iundan pengar från sina fordringsägare, läs pensionsspararna i PPM.
Gåvan avsåg Alexanders halva av fastigheten som han gav till frun. Detta för att försöka rädda undan pengar innan konkursen var ett faktum. Även frun stäms av EBM:s åklagare för medhjälp till grov oredlighet mot borgenär. De båda borde ha vetat om att Alexander Ernstberger med bolag var på obestånd, menar åklagaren.
Alexander Ernstberger åtalas för "Grov oredlighet mot borgenärer i första hand" och "vårdlöshet mot borgenärer" i andra hand, vilket han åtalades för den 3 oktober i år.
De två advokater som bidrog med råd och dåd om gåvobrevet åtalas för "medhjälp" till samma brott. Även revisorn i Ernstbergers bolag S2 Invest stäms för medhjälp. Detta för att han tillät att stora utdelningar gjordes från bolaget, trots att det borde varit tydligt för honom att bolaget redan då var på obestånd.
Förundersökning i ärendet har pågått länge och under hösten 2021 fattade tingsrätten beslut om kvarstad i flera fall. Stämningen mot de inblandade lämnades in den 3 oktober 2023.
Det lär dock dröja innan vi får reda på vad domstolen tycker om att miljoner av Alexander Ernstbergers tillgångar, som skulle gå till skadeståndet, istället skiftades ut och försvann. Detta med hjälp av smarta advokater och revisorer som enligt Ekobrottsmyndighetens kansliåklagare Johan Bäckström varit behjälpliga.
Stockholms tingsrätt har bokat in fyra dagar för huvudförhandlingen den 3,4,5 och 10 juni 2024. Det har varit svårt för de åtalade advokaterna att få sina personliga advokater att hitta tid i kalendrarna vilket gör att det drar ut på tiden, enligt Tingsrättens dagbok i ärendet.
Åklagaren skriver i stämningen att Tingsrätten borde kolla om advokaterna i fråga kan komma att drabbas av någon disciplinåtgärd från sitt Advokatsamfund och, om så sker, bör man ta hänsyn till det vid straffutmätningen vid fällande dom.
Det gäller även för revisorsnämnden som åklagaren också tycker att tingsrätten ska kolla med. Detta för att få svar på om agerandet när det gäller aktieutdelningarna strider mot god sed för revisorer.