Regeringen tillsammans med SD vill fasa ut den nuvarande sjuklöneersättningen till små och medelstora företag. Det är obegripligt och ett orimligt hårt slag mot små och medelstora företag som står för merparten av jobbtillväxten i Sverige, hävdar Svenskt Näringsliv.
Arbetsgivarna betalar sjuklön de första 14 dagarna efter karensavdrag. Företagens kostnader för sjuklön uppskattas i år bli 33 miljarder kronor, vilket är 9 miljarder mer än året innan pandemin bröt ut. Små och medelstora företag får tillbaka en del av sina sjuklönekostnader genom ett tak som säger hur hög sjuklönekostnaden kan bli som högst.
"Regeringens förslag att avskaffa detta sjuklöneskydd kommer att fördubbla de minsta företagens sjuklönekostnad. Det är obegripligt och ett orimligt hårt slag mot de mindre företagen, som står för merparten av jobbtillväxten", säger Catharina Bäck, försäkringsexpert på Svenskt Näringsliv.
Regeringens motiv till förslaget är att sjuklöneskyddet betalas ut automatiskt och att såväl Riksrevisionen som ISF konstaterat att det finns stora risker att skyddet missbrukas.
/ Ola Hellblom