Det är hög tid att våra folkvalda tar ett gemensamt ansvar för att återupprätta livsinkomstprincipen och den allmänna pensionens nivå. Det skriver Sacos förbundsordförande Göran Arrius och utredaren Ossian Wennström i ett brev till Pensionsgruppen.
I en ny rapport Stärkt allmän pension beskriver Saco den ohållbara situationen för sina medlemmars allmänna pension och skickar i brevet till Pensionsgruppen med en åtgärdslista på fem punkter för att fixa bristerna.
"Livsinkomstprincipen fungerar allt sämre och det är tydligt att pensionssystemet inte levererar på en godtagbar nivå. Det urholkar förtroendet för systemet och leder till en upplevelse av förlorad ekonomisk rättvisa", skriver Saco som sällan brukar ta till övertoner i debatter.
Pensionsmyndigheten har visat att den grupp som kommer närmast pensionssystemets ursprungliga målsättning om att få 60 procent av slutlön i allmän pension är personer som får garantipension vilket beror på att de hade låg inkomst innan pensionen påbörjades. För Saco-medlemmar födda 1963 med en slutlön på 60 000 kr/mån blir dagens kompensationsgrad bara 40 procent. Det är oacceptabelt, skriver Saco.
Akademikerfacket listar därför fem åtgärder, som man menar att Pensionsgruppen snarast ska genomföra:
1. Pensionsavgifterna ska återställas till ursprungliga 18,5 procent från nuvarande 17,21 procent.
2. Inför en gas i pensionssystemet så att överskott kan stärka inkomstpensionen för de som har skapat överskotten.
3. Överväg möjligheterna att höja värdet av redan intjänad pension.
4. Utred möjligheten att sänka förskottsräntan.
5. Se över grundskydden. Arbete och utbildning måste löna sig.
Den nya Pensionsgruppen där alla riksdagspartier numera ingår gjorde en rivstart i förra veckan när man enades om att tillsätta en utredning som tar fram förslag för att kunna pausa uttag av tjänstepension från 2025. Sacos åtgärdslista är inte ny. En lågt hängande frukt som Pensionsgruppen borde kunna enas kring är att införa en gas i systemet. Överskottet är för närvarande 1 300 miljarder i inkomstpensionen och det är enligt Pensionsmyndighetens prognoser ett överskott som kommer att växa framöver.
/ Ola Hellblom