Indecap har ansett att det är fel att beräkna sanktionen på koncernens hela omsättning, som förutom Indecap även innehåller Indecap Fonder och har Indecap Holding i toppen äger de underliggande bolagen till 100 procent.
Indecap menar att de drabbade bara finns i Indecap och inte i fondbolaget och att den relevanta omsättningen ska hämtas från Indecap ensamt.
Det håller inte IMY med om och skriver:
"Indecap Holding AB äger 100 procent av aktierna i Indecap och det föreligger därför en presumtion för att Indecap och Indecap Holding AB är en ekonomisk enhet. Indecap har inte lyft fram något som visar att Indecap agerar självständigt i förhållande till moderbolaget som gör att presumtionen bryts. Att dotterbolag i koncernen har verksamheter med olika inriktningar, eller att en incident endast inträffat i ett dotterbolag, är inte sådana omständigheter som i sig får någon påverkan på presumtionen om moderbolagets inflytande.
Men Indecap får gehör från sin synpunkt att de rabatter man betalat till Pensionsmyndigheten i form av kickbacks från PPM-fonder, bör räknas av från nettoomsättningen.
Enligt årsredovisningen för 2022 uppgick bolagets omsättning (provisioner) till drygt en halv miljard kr, eller 558,3 miljoner kr. Från dessa drar man av rabatter på drygt 394 miljoner som man betalat till Pensionsmyndigheten och kommer efter lite räknande fram till att "den relevanta årsomsättningen för Indecap Holding är drygt 140,2 miljoner kr."
Sanktionsavgiften, 2 procent, kan då enligt regelverket sättas till 2,8 miljoner kr men beroende på på "överträdelsens allvar" kan den som mest bestämmas till 10 miljoner Euro, 116 miljoner kr.
Så blodigt blir det inte och IMY anser att överträdelsen är av "medelhög allvarlighetesgrad" och nöjer sig med att ta ut en halv miljon kr, bland annat för att bolaget kontaktat de 2800 kunder som fått mejlet, vilket ses som en förmildrande omständighet.
"IMY bedömer att detta belopp är effektivt, proportionerligt och avskräckande", står det i beslutet.