Svensk Försäkring varnar i en skrivelse till finansdepartementet om de stora riskerna med EU-kommissionens förslag till provisionsförbud vid försäljning av sparprodukter utan rådgivning, så kallad "execution only sales". Förslaget ingår i nya direktivet RIS (Retail Investment Strategies), som närmar sig slutförhandling i EU-institutionerna.
"Förslaget om att förbjuda tredjepartsersättningar vid "execution only sales" kommer att få avgörande påverkan på marknaden och etablerade affärsmodeller. På den svenska marknaden finns inte sådana problem som motiverar det föreslagna förbudet och bör därför inte genomföras då det medför oerhört stora operativa utmaningar och kostnader som i slutändan hamnar på slutkund", skriver Svensk Försäkring.
Branschorganisationen anser att det finns risker för intressekonflikter vid rådgivning av finansiella produkter, men att det inte alls finns samma risk för intressekonflikter vid direktförsäljning. Om förslaget genomförs skulle det innebära slutet för den affärsmodell som bland andra Avanza och Nordnet använder idag.
"Svensk Försäkring ställer sig därför frågande till varför EU-kommissionen utan underlag och utan konsekvensanalys föreslår ett totalt provisionsförbud vid "execution sales only". Om inte distributören kan få betalt på ett enkelt sätt riskerar det att hämma hela utvecklingen av digital försäljning, vilket är ett huvudsyfte med direktivet. Om distributören skulle behöva ta en direkt avgift av kunden är det stor risk för att mindre bemedlade kunder väljer att inte utnyttja tjänsten alls", anser branschorganisationen.
Sista ordet i utformningen av RIS-direktivet är inte sagt. Som vi skrit tidigare ligger direktivförslaget hos EU-parlamentet och rådet innan det ska slutförhandlas i en trilog där även EU-kommissionen deltar.