Går det som enskild pensionssparare att göra medvetna val, så man får en fossilfri tjänstepension?
Det har tre forskare i forskningsprojektet "Fossilfri framtid" undersökt. Deras slutsatser är förödande för dem som tror att det går att göra aktiva val kring en fossilfri tjänstepension.
"Det finns ingen publik information om hur stor andel av förvaltad tjänstepension som är investerad i fossil bränsleindustri (olja, gas och kol). Det är inga livbolag som ger information om hur stor den faktiska fossila andelen av deras investeringar är. Informationen kring fonders faktiska fossila innehåll är fragmenterad och svårjämförbar och det är tidskrävande att hitta information, eftersom den inte finns samlad på ett ställe. Gör man ett aktivt hållbart val, vet man ändå inte hur stor andel av ens tjänstepension som är investerad i fossil produktion", skriver de tre forskarna bakom rapporten.
AP-fonderna har sedan 2019 lagkrav på sig att förvalta fondmedlen ansvarsfullt och främja en hållbar utveckling.
Inom tjänstepensionsområdet finns inga lagkrav på hållbara investeringar. Även om det har hänt mycket positivt under senare år när det gäller en mer hållbar förvaltning av tjänstepensionskapitalet, så är det fortsatt mycket svårt för en pensionssparare att göra aktiva medvetna val för att skapa en fossilfri tjänstepension.
Forskarna har gått igenom de möjligheter som finns att göra sådana aktiva val inom de fyra stora kollektivavtalsområdena, både vad gäller traditionell förvaltning och fondförsäkring. Resultatet är nedslående.
Trots att det nu finns EU-lagstiftning på EU-nivå för hållbarhetsmärkning av fonder, den så kallade SFDR-kategoriseringen, samt en mängd offentliga och privata hållbarhetsmärkningar av fonder och livbolag, så är denna information för fragmenterad och svårjämförbar för att den ska tjäna sitt syfte, enligt forskarna.
De har bland annat tittat på vilka fonder som är kategori 9-stämplade enligt SFDR, vilka fonder som har Morningstars högsta betyg, vilka som är Svanenmärkta och vilka hållbarhetsbetyg livbolagen som distribuerar dessa fonder har i de årliga rankningar som Söderberg & Partners och Max Matthiessen gör. All den informationen gör ändå inte att det går att göra aktiva val till en fossilfri tjänstepension.
"Det finns ingen möjlighet att granska om bolagen lever upp till sina mål och investeringsriktlinjer inom hållbarhet. Det går inte att göra medvetna val när konsumenten inte ges några ordentliga jämförelser och när informationen är svårtillgänglig, om ens tillgänglig", står det i rapporten.
Rapporten är skriven av de tre forskarna Nina Waltré, Linda Soneryd och Catharina Lehto vid Score (Stockholm centrum för forskning om offentlig sektor).
/ Ola Hellblom