Organisationen Svenskar i Utlandet är besvikna på Sverige efter det att lagen ändrats och att garantipensionen inte längre kan exporteras till dem som bor utomlands. Detta efter det att EU-domstolen 2017 konstaterat att den svenska garantipensionen inte längre är att betrakta som en pensionsförmån, utan en del av socialt skydd och som då definieras som en så kallad minimiförmån.
För att ta del av den förmånen eller bidraget förutsätts att mottagaren är bosatt i Sverige.
Förändringen har inneburit att 58 000 utlandsboende svenskar inte längre har rätt till garantipension, om de inte flyttar hem.
Den här frågan har föreningen Svenskar i Utlandet nu börjat lobba kring och anser att Sverige borde hitta (lagliga) vägar att hantera problemet och generalsekreterare Cecilia Borglin har nu kontaktat regeringen med ett lösningsförslag som skulle kunna hjälpa utlandssvenskar att återfå rätten till garantipension.
Hon har här hämtat inspiration bland annat EU:s så kallade pelare för sociala rättigheter, den 15:e principen, där det står:
"Pensionerade arbetstagare och egenföretagare har rätt till en pension som motsvarar deras avgiftsinbetalningar och som garanterar en tillräcklig inkomst. Kvinnor och män ska ha lika möjligheter att förvärva pensionsrättigheter. Alla äldre har rätt till resurser som garanterar ett värdigt liv."
Organisationen har även noterat att man i utredningen "Grundpension några anslutande frågor", från 2020, kom fram till att det skulle vara orimligt om de ekonomiska förutsättningarna ändrades efter det att man planerat sin pension efter de då gällande förutsättningarna.
"Mot bakgrund av utredningens slutsats i kombination med den femtonde principen anser Svenskar i Världen att riksdagens beslutet om borttagande av garantipensionen, som togs i riksdagen den 22 juni 2022, är oskäligt. Primärt vill Svenskar i Världen att den som beviljas svensk garantipension ska kunna ta med den till ett annat EU-land, läser Pensionsnyheterna i det brev som skickats till regeringen.
Detta skulle stå i strid med EU-domstolens dom och alltså innebära en total återgång till det system som EU-domstolen underkänt.
Om inte det går kan utlandssvenskarna tänka sig ett kompromissförslag med möjlighet att freda dem som redan bor i utlandet och tidigare haft rätt till garantipension ska återfå den och behålla den livet ut. Så man accepterar i princip att möjligheten för framtida export försvinner, men att de som redan flyttat ska få ha kvar garantipensionen.
Och man vill även träffa Pensionsgruppen för att få till de önskade ändringarna och skriver.
"Med tanke på att pensionsgruppens sammansättning är relativt ny, är vår förhoppning att det finns en möjlighet för oss att få några minuter i samband med ett av gruppens kommande möten med syfte att belysa konsekvenserna av den borttagna garantipensionen och lyssna in era tankar", avslutar Generalsekreterare Borglin. Återstår att se om hon beviljas audiens.